Blog,  Handwerkblog,  Handwerken

Naar de zee!

De Zuiderzeeballade gaat over de polder waar ik ben geboren. En als echt zeebodemmeisje kan ik natuurlijk het niet laten om een sjaal te ontwerpen met als thema de zee. Sowieso is de zee een rode draad in mijn leven. Mijn grootouders woonden vlakbij de Waddenzee. Een bezoek aan pake en beppe (opa en oma) was pas compleet als we aan het Wad waren geweest. Lekker uitwaaien en dan met een frisse neus weer naar huis in de Polder.

Ook in de Polder is de zee, 75 jaar na de drooglegging, nog steeds aanwezig. Overal in de Polder staan rood-witte palen met scheepjes en vliegtuigen er op. De scheepjes staan voor de plaatsen waar schepen vergaan zijn in de Zuiderzee. De vliegtuigen staan voor de vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gecrasht en daar gevonden zijn. Ook kun je, wanneer je diep genoeg graaft, schelpen vinden. Vanuit een groot gedeelte kun je de reuzewindmolens zien die bij de IJsselmeerdijk staan. In het donker knipogen de rode lampjes ons vriendelijk toe. En we hebben een heus eiland in de Polder, het voormalig eiland Schokland. Er is een museum en dat is een aanrader als je meer over het leven op Schokland wil weten.

Bij de zee kom ik helemaal tot rust, heerlijk bij het water. De zoute lucht die ruikt naar zeemeerminnen. De wind die door mijn haren blaast. Genieten.

Het water is een inspiratiebron voor mij, daarom is het voor mij ook belangrijk af en toe de zee op te zoeken. Ook op vakantie zoek ik graag de zee op, in Nieuw-Zeeland heb ik zelfs in de oceaan gezwommen. De kalme golfslag en het heldere zeewater van de The Bay of Islands zijn de basis voor het patroon. De keus voor garen was niet moeilijk, Scheepjes Stardust in de kleur Aquarius. Een heerlijk, zacht garen met een subtiel glittertje. Elke keer als ik naar het garen kijk, denk ik aan de vakantie in Nieuw-Zeeland. Met recht een garen waar ik blij van word! Van dit garen heb ik ook een garen-test gedaan, heel fijn garen zo blijkt uit de test. De test vind je hier.

Haken op het ritme van de zee

Ook wilde ik graag een sjaal maken die door iedereen gehaakt kan worden, van absolute beginner tot de vergevorderde haakster. Zo eentje waar je gedachteloos kunt doorhaken. En de fouten die je maakt in de volgende toer tegenkomt, je schouders ophaalt en de fout camoufleert. Het is een patroon geworden die mooier wordt wanneer je een foutje maakt, zo heb ik ontdekt.

Vorige week zijn echtgenoot en ik weg geweest en heb ik foto’s gemaakt.

Heerlijk uitwaaien bij het Wad. En ik heb niet één, maar 2 sjaals meegenomen!  Niet alleen van de sjaals heb ik foto’s gemaakt, maar ook van onze hond. De dame op leeftijd wilde heel graag mee. Het werd een middag met een gouden rand!