Garentest,  Handwerken

Garentest Scheepjes Stardust

Het Scheepjes Stardust garen heb ik getest in de volgende kleuren: Octans en Aquarius. Op het eerste gezicht is het een mooi, chic garen, een beetje pluizig.

Over het algemeen is het een prettig garen om mee te werken. Uithalen is een ander verhaal, dit komt door de samenstelling van het garen, er zit acryl, mohair, wol en een metallic acryl in. De vezels grijpen in elkaar. Bij de verwerking ontstaat een lichte vervilting, dit maakt het werk mooier. Het grote nadeel van de lichte vervilting is dat bij het uithalen van je werk de viltstukjes opeenklitten en het garen ‘plakt’ aan het werk. Met een voorzichtige hand en een scherp oog, kun je het goed uithalen. Omdat dit bekend is bij dit soort garens, vind ik dat het garen hier gemiddeld op scoort.

Scheepjes Stardust is een blikvanger!

Stardust kun je gebruiken voor projecten die een wauw-factor moeten hebben. Je kunt denken aan een chique stola of sjaal, aan een subtiele bolero op een saai jurkje of aan een oversized-trui op een skinny-jeans. Ook als woonaccessoires doet dit garen het goed. Een bankhang-dekentje zal het niet zijn, het is meer een warme vleierij. Een sierlijk kussen of een sprei als blikvanger.

Het garen is verkrijgbaar bij een aantal webwinkels en de grotere wolwinkels. De lijn Stardust bestaat uit 14 kleuren, 9 egale en 5 verloopgarens. Het garen heeft een prettige prijs, in mei 2017 was het garen €6,60-€6,95. Er zit wel erg veel wol op de bol, met een paar bollen maak je al een royale sjaal.

De pluspunten van het garen zijn er veel: Het acryl-metallic dat een subtiele glitter over het werk legt. De looplengte van het garen, 540 meter op een bol van 100 gram, het gaat maar door er lijkt geen eind aan de bol te zitten. De kleurechtheid is erg netjes, ik heb geen kale stukken gezien of gemerkt dat het verfbad inconsistent was. De garendikte is zoals je van dit soort garens mag verwachten, zo hier en daar vind je een pluis, maar nergens is het garen dunner dan gewenst. Ook kwam uit de testen dat het garen amper pilt, dat is beter dan verwacht. Heel fijn is dat het garen niet prikt, ondanks de wol in de samenstelling. Je leest het goed, stiekem ben ik een beetje verliefd op dit garen.

Ook heeft het garen nadelen: Bij de Octans kwamen veel pluisjes vrij die in de lucht kwamen en mijn longen irriteerden, bij de Aquarius was dit beter, maar een waarschuwing is op z’n plek. Ook heeft het garen de welbekende Scheepsknopen, logisch dat er in een bol soms een knoopje zit, maar de knoopjes zijn soms zo subtiel dat je ze pas opmerkt als je het mee haakt/breit. De knoopjes trek je zo los, dus eerst moet je een stuk uithalen voordat je voldoende garen hebt om dit netjes te verwerken. Het zou prettig zijn als Scheepjes een beetje garen aan het knoopje laat om de zichtbaarheid te vergroten. Dat de knoopjes zo gemakkelijk losgaan en erg klein zijn zorgt ervoor dat er hier onder het gemiddelde gescoord is.

Al met al scoort de Stardust dan ook een 7.

De was-test

Het wasvoorschrift geeft aan dat je met de hand moet wassen, op maximaal 30°C. Omdat niet iedereen daar tijd of zin in heeft, heb ik een 6-tal lapjes gehaakt.

  1. Ongeblokt
  2. Geblokt
  3. In de wasmachine, katoenwas, 30°C, geblokt
  4. Katoenwas, 60°C, geblokt
  5. Door de wasmachine, wolwas, 30°C, geblokt
  6. Handwas, 30°C, droger

Volgens de was-test kun je het beste met de hand wassen. Mocht je niet de tijd hebben, dan is de wolwas een goede tweede. Het lapje was niet gekrompen, maar wel iets pluizig. Ook voelt het lapje prettig aan.

Wat verder uit de was-test kwam: Blokje 3, katoenwas, 30°C heeft een krimp van zo’n 5%. Was je het per ongeluk met de katoenwas mee, dan blijft het wel mooi ogen en het is nog draagbaar. Misschien niet in de maat waarin je het gemaakt hebt, maar misschien wel voor iemand met een maatje minder. Katoenwas, 30°C is af te raden!

Het Blokje 4 was nog minder gelukkig, niet alleen met de katoenwas mee, maar ook nog eens op 60°C. Het lapje was met bijna 10% gekrompen. Was je het op 60°C, dan kun je het project weggooien. De vezels zijn in elkaar verwassen, het lapje is lichtelijk verkleurd en het is een dun hoopje ellende geworden. De soepelheid is uit het garen.

Dan ons blokje 6, het is een pluizig monstertje geworden. De handwas heeft de vezels beschermd, maar de hitte van de droger zorgt voor een krimp van meer dan 10%. Aan alle kanten steken de vezels uit en dat maakt het lapje zacht en soepel. Ook te verwachten waren de stukjes glitter die ik vond in de filters van de droger. De wasdroger is niet goed voor het garen, misschien als je alleen het met koude lucht laat drogen, maar garanties geef ik niet! Wanneer je het per ongeluk in de droger hebt gehad, is het nog steeds een draagbaar, pluizig project. En geschikt voor de Barbiepop.

Breien met Stardust is fijn, zelf heb ik een stevige breihand. Een proeflapje is bij mij altijd (veel) kleiner dan gewenst. Ik heb de aanbevolen naald-dikte gebruikt, naald 3 en aanvullend heb ik naald 4 gebruikt. In beide proeflapjes komt het garen mooi over, de subtiele glans van het metallic draadje is superchic. Ik kan mij voorstellen dat met een ajourpatroon dit garen op haar best uitkomt.

Op de wikkel staat dat een proeflapje -van 10×10 centimeter- ongeveer 22 steken bij 28 naalden is, met naald 3-3,5. Het proeflapje met naald 3 is 28 steken bij 35 naalden, ik kwam uit op een lapje van 10×10 centimeter. Met naald 4 kom ik op 24 steken bij 29 naalden.

Persoonlijk vind ik het breiwerk mooier voor dit garen dan haakwerk, maar ik haak ook graag met Scheepjes Stardust.

Het garen in het kort:

Stardust scoort een 7, ruim voldoende. Het is een chic garen voor een goede prijs/kwaliteitverhouding. Helaas is het garen niet overal verkrijgbaar. Er zijn 14 kleuren (mei 2017), 9 effen en 5 verloop. De kleuren zijn pastel en er is een antraciet/zwart.

De samenstelling is 75% acryl, 11% mohair, 11% wol en 3% metallic polyester. De looplengte is 540 meter op 100 meter. Door de pluizigheid van het garen ben je flexibel in het gebruik van de naald-dikte, het garen is prettig in het gebruik.

Wasvoorschrift: met de handwas op maximaal 30°C of met de wolwas in de wasmachine op maximaal 30°C. Het gebruik van een goed wolwasmiddel of Eucalan met een heerlijk geurtje. Niet in de droger.

Al met al hoop ik dat Scheepjeswol de Stardust-collectie nog lang in het assortiment houdt!