Blog,  Handwerkblog,  Handwerken

patroon Seven Sundays stola

Een van de meest romantische liedjes die ik ken is “Seven Sundays” van de band Extreme. Voor mij is het dus logisch om de stola die ik heb ontworpen deze naam mee te geven. Het doet mij denken aan de jaren 50 van de vorige eeuw. Al was dat ver, heel ver, voor mijn tijd. Een foto van de Seven Sundays Stole, gemaakt in Nieuw-ZeelandIn die tijd werkten mensen zes dagen per week en gingen de kinderen ook zaterdagmorgen naar school. Veel vrije tijd was er dus niet. Wilde je meer tijd doorbrengen met je geliefde dan het ene uurtje ’s avonds, dan ging je op zondag naar het park of de bioscoop. Om dan zeven zondagen achterelkaar te wensen is natuurlijk Romantisch met een hoofdletter!

De romantische Seven Sundays stola is ideaal voor op een bruiloft of een galafeest, of voor de koele zomeravonden. Het patroon doet ouderwets aan, zo heb ik het ook ontworpen, met een vleugje vroeger.

De blog over de Seven Sundays stola vind je hier.

Het garen dat ik gebruikte is van Scheepjes, de Stardust. Ik koos voor het rozige “Octans”. Dit garen van Scheepjes heeft wol en mohair in het garen zitten, dat maakt het geschikt voor projecten waar je wat meer warmte aan wil toevoegen. Ook de subtiele glitter is erg mooi. Niet zo overdreven aanwezig en dat maakt het garen chic en volwassen. Het garen is erg geschikt voor kleding en omslagdoeken/stola’s.

Het garen heeft wel een groot nadeel: uithalen is lastig. Met een voorzichtige hand en een geconcentreerd oog gaat het best. Voor mij, als ontwerper, iets om rekening mee te houden. Hoe minder uithalen, hoe beter.

Wat heb je nodig:

Voor patroon Seven Sundays gebruikte ik 4 bollen Scheepjes Stardust in de kleur Octans. Dan kom je ongeveer uit op een lengte van 270 cm en een breedte van 40 cm. Met 3 bollen kom je ongeveer uit op een lengte van 180 cm. Een haaknaald 4,5. En een schaartje en een stopnaald.

Het patroon is niet geschikt voor de beginner, maar als je een beetje ervaring hebt met reliefhaken en alle ‘simpele’ haaksteken kent, dan kom je een heel eind.

Het is heel belangrijk dat je het patroon goed doorleest voordat je begint met haken! seven sundays stola

Dit patroon bestaat uit drie delen: de blokjes, de rijen en de rand. Je haakt een oneven aantal rijen van 7 blokjes, deze verbind je met de ‘join-as-you-go’methode. Hoe je dit doet staat duidelijk uitgelegd in het patroon. Omdat ik van royale sjaals en stola’s houd, heb ik 21 rijen gehaakt, de stola weegt zo’n 349 gram. Met 15 rijen heb je genoeg aan 3 bollen Stardust en maak je een handzamere stola.

 

Het patroon vind je hier.