Verdraaid leuke polswarmers. Een gratis patroon van Hollandelijk.
Blog

Norah’s verdraaid leuke polswarmers

Deze herfst en winter zijn ze behoorlijk hip, de polswarmers. Gezien de kou en de stijgende energieprijzen is het niet zo gek dat we allemaal opzoek gaan naar warmte. Polswarmers zijn een goede manier om warm te blijven, zeker wanneer je een wolletje gebruikt waar wol of acryl in zit. Deze materialen isoleren beter dan koel katoen of bamboe, hierdoor zijn ze dus beter geschikt voor najaar en andere koude dagen.
Ook ik ging voor de bijl en breide een stel verdraaid leuke polswarmers. En met dit koude weer draag ik ze onder mijn wanten, verdraaid lekker warm! Want sneeuw in december is wel erg koud, vinden jullie ook niet? Het is maar te hopen dat Sint en Ozosnel niet van de daken glijden met pakjesavond!

Ik hartje verdraaid leuke polswarmers

De Verdraaid Leuke Polswarmers heb ik gebreid met een dun sokkengaren. Dit zorgt ervoor dat de polswarmers niet snel gaan knellen of in de weg zitten bij je dagelijkse bezigheden. Ook zorgt het ervoor dat je de Verdraaid Leuke Polswarmers ook verdraaid makkelijk onder je handschoenen kunt dragen.

Het is een gratis patroon, die je onderaan deze blog kunt vinden.
Wanneer je de Verdraaid Leuke Polswarmers hebt gebreid en ze op Instagram zet, vind ik het leuk wanneer je mij in de foto wilt taggen met @hollandelijk. Ook mag je de Verdraaid Leuke Polswarmers delen op de Facebookpagina van Hollandelijk, deze vind je hier. De Instagrampagina van Hollandelijk vind je hier.

Benodigdheden

Dit patroon is speciaal geschreven voor sokkengarens met een gewicht van 50 gram en 200 tot 210 meter looplengte. Uit 1 bolletje kun je gemakkelijk 2 polswarmers breien. Ik heb Scheepjes Downtown gebruikt in de kleur Leafy Suburb. Het leuke van dit garen is dat je 2 precies dezelfde polswarmers kunt breien.
Verder heb je nodig rondbreinaalden van 2,5mm van 80cm, een meetlint, een schaartje en een stopnaald.

Hoewel het een gemakkelijk patroon is moet je de volgende breivaardigheden hebben, klik op de zinnen om naar YouTube te gaan:

Kun je een update gebruiken over continentaal breien, deze vind je bij Naatje Knit op YouTube.

Tips bij het patroon

Omdat je, net als bij sokken, in het rond breit hoef je geen naad dicht te naaien. Wel even opletten dat je de opzettoer niet gedraaid hebt, anders moet je overnieuw beginnen. Dat weet ik omdat (je mag nu hard lachen) ik het heb uitgeprobeerd. En dat meerdere keren.😊 En dat is verdraaid vervelend.

Het begin van de verdraaid leuke polswarmers

Echt moeilijk is het breien van de Verdraaid Leuke Polswarmers niet en ik schat in dat zelfs de beginnende breister dit kan breien.
Zelf brei ik met een rondbreinaald volgens de Golden Loop Methode, maar je kunt eventueel ook sokkenbreinaalden gebruiken. Hierbij moet je zelf het patroon aanpassen, want breien met meer dan 2 naalden is niet mijn kopje thee. Zo ver rijkt mijn breivaardigheid niet, helaas.
Lees het patroon eerst door voordat je begint met breien, dat voorkomt dat je later misschien in de problemen komt. Zie mijn opmerking hierboven over de opzettoer…

Het patroon

De basis van de Verdraaid Leuke Polswarmers is een ribpatroon, dit zorgt ervoor dat je lekker kunt door breien.
De maat voor de polswarmers is voor volwassenen en het is een een-maat-past-bijna-iedereen. Wanneer je garen en/of breinaalden iets dunner zijn, worden de Verdraaid Leuke Polswarmers kleiner en meer geschikt voor mensen met kleinere polsen. Andersom telt het ook, wanneer je dikker garen en/of breinaalden gebruikt dan worden de polswarmers groter en dus meer geschikt voor grote knuisten. Ook kun je zonder probleem 2 steken meer of 2 steken minder opzetten. Deze steken maak je, of laat je verdwijnen, aan de kant van de pink.

De gebruikte steek is zeer elastisch en vormt zich om je polsen, je wilt niet dat ze te strak zitten of te los. Het is even passen om te zien hoe ze zitten.

Goed om te weten is dat je de Verdraaid Leuke Polswarmers breit vanaf de vingers naar de onderarm, zo kun je zelf de gewenste lengte aanhouden.

Opzetten

Zet met de Lange Draad Methode 64 steken op en brei 1 toer volgens de volgende boordsteek: *1 verdraaid recht, 1 averecht* herhaal dit tot het einde van de toer.

Verdeel nu het aantal steken in 2 delen door de kabel tussen steek 32 en 33 te laten uitsteken. Leg alle steken zo neer dat je geen draaiingen hebt en plaats de steken waar je bent begonnen deze toer op de breinaald.

De hand

Controleer er nogmaals op dat je breiwerk geen draaiingen heeft, beter een keer extra controleren dan later alles moeten uithalen.

Vanaf dit punt brei je in het rond in een verdraaide boordsteek: *1 steek verdraaid recht en 1 steek averecht* herhaal dit totdat je 6 centimeter gebreid hebt.

De duim

Deze bestaat uit 2 toeren:

1 steek verdraaid recht en 1 steek averecht, 1 steek verdraaid recht en 1 steek averecht, 1 steek verdraaid recht en 1 steek averecht, hecht 12 steken af, brei de toer (nog 46 st) in het boordpatroon *1 steek verdraaid recht en 1 steek averecht*

1 steek verdraaid recht en 1 steek averecht, 1 steek verdraaid recht en 1 steek averecht, 1 steek verdraaid recht en 1 steek averecht, zet 14 steken op en brei de overige 46 steken in het boordpatroon *1 steek verdraaid recht en 1 steek averecht*. Je hebt nu 66 steken in totaal.

De pols

Vanaf dit punt is het rondbreien in het verdraaid leuke boordsteekpatroon: *1 steek verdraaid recht en 1 steek averecht* tot je een totale lengte hebt van 25 centimeter, of de lengte die je graag wil. Dit is een beetje afhankelijk van de lengte van je onderarmen. Uit een bolletje Scheepjes Metropolis sokkengaren van 50 gram kan ik ruim 2 polswarmers breien, dus je kunt de polswarmers gerust zo lang maken als dat je wil.

Het Afhechten

Aangekomen bij de juiste lengte is het tijd om af te hechten. Dit moet je met de Flexibele Afhecht Methode doen, anders wordt het lastig om je Verdraaid Leuke Polswarmers aan te trekken of uit te doen. Wanneer je klaar bent met afhechten is het tijd om de draadjes weg te werken, de Verdraaid Leuke Polswarmers te wassen. Na het drogen kun je er verdraaid leuk mee flaneren.

Verdraaid veel breiplezier! Liefs, Norah