Blog,  Buiten

Tulpen

Bij ons in de Noordoostpolder wordt elk jaar een tulpenroute uitgezet en met de auto kun je zo’n 120 kilometer langs de tulpen rijden. In alle kleuren van de regenboog. Heel erg blij word ik ervan, de vrolijke kleuren stralen je tegemoet. Op de voormalige zeebodem groeit en bloeit er van alles. Best bijzonder als je nadenkt over het feit dat er in 1942 nog water in de polder stond. Tegenwoordig stroomt er alleen water in de sloot achter het huis. Je kunt nog goed zien dat de Noordoostpolder volgens een plan is aangelegd. Alles is er recht: de wegen, de vaarten en sloten. Alleen de bomen niet, de meesten staan een beetje scheef. Ook de dorpen zijn gepland, elk dorp is op maximaal 30 minuten fietsen van het buurtdorp. De polder zelf is plat en dus is er altijd wind, maar wanneer je die in de rug hebt kun je heerlijk fietsen. Er zijn mensen die een gedeelte van de tulpenroute op de fiets verkennen.

In onze “achtertuin” staan dit jaar ook tulpen.

Wie mij volgt op Instagram heeft vast mijn foto’s gezien die ik maakte van de bolletjes. Uren heb ik op mijn knieën op de grond gezeten, foto’s maken van al dat moois. Toen ik hoorde dat er achter ons huis een tulpenveld zou komen, nam ik mij voor om elke dag foto’s te maken. Een leuk voornemen, maar erg praktisch is het niet. Wanneer het regent blijven de klompen in de klei staan en moet ik op kousenvoetjes naar huis. Sompige klei en foto’s maken gaan niet goed samen, zo blijkt. Ook met harde wind is een foto maken wat lastig. De bedoeling van een foto is dat de tijd stilstaat. Wanneer het object daar niet aan meewerkt, krijg je foto’s met een veegje tulp. Gelukkig was het zomers weer en heb ik honderden foto’s gemaakt. Op Helaas is de pret weer over, alle tulpen zijn gekopt.

De bloemen zijn van de stengels gesneden door de tupenkopmachine. Toen ik jong was, 25 jaar geleden, hadden de meeste tulpenkwekers geen kopmachine. Scholieren zoals ik werkten als tulpenkoppers. Het verwijderen van de tulpenbloem en het laten staan van de stengels zorgt ervoor dat de tulp veel voedingstoffen kan opslaan in de bol. Hierdoor krijg je volgend jaar een grotere, gezondere tulp. Na de bloei knip ik de uiteinden van de stelen en mijmer over de tulpenvelden van volgend jaar. Voor nu moeten de tulpenbollen groeien, in augustus worden ze uit de grond gehaald en gepeld. Het tulpenseizoen is nu groen geworden en de tulpenroute voor volgend jaar wordt voorbereid. Gelukkig hebben wij de foto’s nog!