Garentest,  Handwerkblog

Garentest Katia Sweet Lace

Een keer in de zoveel tijd heb je een garen aan de naald(en) waarvan je denkt dat de haakhemel zo aanvoelt. Zacht, licht en mooi van kleur. Zucht… De Katia Sweet Lace is zo’n garen. Erg fijn om met dit garen een garentest te doen. De perfecte naam hebben ze aan dit garen gegeven: Katia Sweet Lace is uitermate geschikt voor kantachtige patronen. Doordat het garen niet heel erg pluist, is het ook geschikt voor andere projecten waar je maar een beetje pluis nodig hebt. Dit is een veelzijdig garen!

Katia Sweet Lace close-up

Katia is een Spaans bedrijf dat al jarenlang mooie garens produceert, ik kan mij herinneren dat mijn beppe (oma) er graag mee breide. Dat was eind jaren ’80! Het fijne van Katia is dat ze een duidelijke verdeling hebben tussen zomer- en wintergarens, hierdoor spelen ze snel in op de modekleuren. Dat is tegelijkertijd ook een nadeel: er is een groot verloop in de garens, sommigen gaan maar 1 seizoen mee. Je zult dus ruim moeten inkopen als je aan een project begint en zeker wil weten dat je voldoende hebt.

Katia Sweet Lace

De pluspunten

Dit garen heeft een aantal voordelen: het is een zacht garen, heel knuffelbaar. Katia Sweet Lace is veelzijdig, je kunt er omslagdoeken, truien en vesten mee maken die er zowel heel vrouwelijk als stoer uitzien. De Dijksjaal (hier vind je het patroon) is een stoere, mannelijke sjaal.

Garen Katia Sweet Lace

Doordat je vanaf naald 2,5 tot en met naald 5 kunt haken en breien, heb je ruime keus uit patronen. De kleuren moeten ook genoemd worden bij de voordelen… Het zijn wat apartere, vooral gedekte kleuren. Ze doen mij erg denken aan de kleurigheid van Spanje. Een ander punt is de prijs-kwaliteitverhouding, Lopi Einband is vergelijkbaar garen en dat is ongeveer €1 duurder. Het garen is lichtpluizig, niet te harig. Hierdoor kun je de steken erg goed zien, maar het garen is behoorlijk vergevingsgezind wanneer je onregelmatig haakt of breit. De steekzichtbaarheid is erg mooi. Een van de grootste pluspunten is, omdat het garen een beetje wol bevat, dat het niet kriebelt of prikt!

De nadelen

Je kunt verliefd worden op dit garen en bolletje na bolletje in je winkelmandje doen; ook al is het budgetvriendelijk garen, een waarschuwing is nodig. Een punt van aandacht is er voor het uithalen, dit gaat prima, maar je moet rustig, beheerst en met beleid uithalen. In elke bol kan een knoopje voorkomen, dit gebeurt bij elk merk wel eens. Van de 6 bollen die ik gebruikt heb, vond ik er maar eentje met 2 knoopjes. De rest was knoopvrij. Toch staat het bij de nadelen, waarom? Omdat de knoopjes erg klein zijn. Ik ben er fan van dat de knopen zichtbaar zijn, anders kun je denken dat je het knoopje kun meehaken of -breien. Dit soort knoopje gaat altijd los tijdens het wassen of dragen. Een groter knoopje zou dus fijn zijn, dan kun je ook goed beslissen hoe jij het garen verwerkt.

Haken

De testlapjes die ik was voor de garentest, zijn gehaakt en ik heb er een fijne mannensjaal mee gehaakt. Wanneer je een kantachtig effect wil, dan kun je dit garen haken met naald 4 tot en met 5. Wil je een patroon haken dat een kleinere naald aanbeveelt dan kun je ook naald 2,5 gebruiken. Het is echt een veelzijdig garen, zoals ik al eerder aangaf! Bij Katia Sweet Lace raad ik wel aan om je gehaakte projecten wel op te spannen, dit maakt het veel mooier!

Breien

Om met dit garen te breien is echt een feestje! Omdat ik een strakke breihand heb, pak ik altijd een naald groter dan aangegeven. Het proeflapje dat ik breide kwam precies uit zoals aangegeven op het label: 20 steken bij 25 naalden. Een proeflapje breien is altijd verstandig, zeker met dit garen waarbij op het label wordt aangegeven dat je naald 4-5 kunt gebruiken. Volgens mij kun je dit garen ook breien met een kleinere naald, de steken komen dan dichter bij elkaar te staan en je breiwerk wordt wat dichter en minder kantachtig. Nogmaals, het is een veelzijdig garen! Bij dit garen raad ik opspannen aan, je project wordt hierdoor veel mooier!

Met dit garen kun je vooral kledingstukken en omslagdoeken maken, voor andere toepassingen is Katia Sweet Lace minder geschikt. Het garen komt vooral tot haar recht bij kantachtige patronen, maar ook minder kantachtige patronen kunnen goed gemaakt worden met dit garen. De kleuren van Katia Sweet Lace passen erg goed bij elkaar en hierdoor kun je kleurige projecten maken zoals de Noorse breipatronen.

Al met al scoort Katia Sweet Lace een 8,5

De was-test

Volgens het label mag je Katia Sweet Lace wassen in de fijnwas op maximaal 30°C en de projecten die gewassen zijn moeten liggen drogen. De testlapjes zijn gecontroleerd op krimp, kleur en garenhoudbaarheid na het wassen. Een van de eerste dingen die mij opvalt is de kleur, die blijft ook na het wassen mooi. En ook na het wassen blijft het garen heerlijk zacht.testlapjes Katia Sweet Lace

Het eerste lapje is gewassen op de katoenwas 60°C. Hier is niet veel moois meer aan over. Het garen is dun en ietwat vervilt. Het testlapje is met bijna 35% gekrompen en rijp voor het restafval.

Testlapje nummer 2 is gewassen op de katoenwas 30°C en op het eerste gezicht ziet dit lapje er netjes uit. De kleur is heel mooi en de steken zijn goed zichtbaar. De krimp is tussen de 5-10% en dat is behoorlijk wat. Projecten die gewassen zijn op de katoenwas 30°C zijn nog goed bruikbaar, maar een maat kleiner. Voor dekens en omslagdoeken is dit niet zo erg, maar een vest of trui wel.

Het 3e lapje is gewassen op de wolwas 30°C. Zacht en mooi pluizig. Dit lapje lijkt nog het meest op de ongewassen testlapjes. De krimp is minder dan 5%, heel acceptabel. De kleur is gelijk aan het onopgespannen testlapje en er ligt een prettige glans over het garen.

Het 4e testlapje is gewassen met de fijnwas 30°C, zoals aangegeven op het label, en daarna in de wasdroger gedroogd. Op zich is dit een fijn, zacht lapje met een mooie kleur. Helaas is het testlapje erg gedrongen geworden, de krimp is meer dat 10%. En hoewel het pluizig en zacht is, kan dit lapje rechtstreeks de afvalbak in. Een trui of vest zou misschien nog draagbaar zijn, maar wel een aantal maten kleiner. Een deken of omslagdoek kan krimpen tussen de 20-30 centimeter en dat is goed zichtbaar.

Katia Sweet Lace in het kort:

 • Katia Sweet Lace is een prettig wolletje gemaakt van 80% acryl, 10%mohair en 10% wol.Proeflapje gebreid Katia Sweet Lace
 • Het garen scoort een welverdiende 8,5 vanwege de kleurvastheid bij het wassen en de zachtheid van het garen.
 • Het garen is verkrijgbaar in donuts van 50 gram met een looplengte van ongeveer 270 meter. Het valt onder het  lace garen.
 • Katia Sweet Lace kost tussen de €3,36 en €3,95. Het loont dus om even te rondkijken voor een goede prijs.
 • Het garen is verkrijgbaar in 27 verschillende kleuren.
 • Het garen is goed verkrijgbaar, zowel online als in stenen winkels. Voor een overzicht kun je een kijkje nemen op de website van Katia.
 • De grootte van de haaknaald hangt af van het project, omdat het garen geschikt is voor kantachtig haken kun je kiezen voor een grote naalddikte, wel tot haaknaald 5.
 • De grootte van de breinaalden hangt af van het project, je kunt kiezen voor naalddikte 2,5-5,5. Maak altijd een proeflapje voordat je aan een project begint. De steekverhouding is 20 steken bij 25 naalden, dit bereik je met een naalddikte tussen 4,5-5,5.
 • Het wasadvies is 30°C wolwas of 30°C fijnwas. Laat liggend drogen en vermijdt de wasdroger.
 • Ondanks de wol is Katia Sweet Lace een wolletje dat niet kriebelt of prikt.
 • Van het opspannen wordt het project veel mooier, dit beveel ik van harte aan.