Theemuts Antje
Met moederdag kreeg ik een speciaal cadeautje van een webwinkel. Yarnbag gaf mij 4 knotten Scheepjes Cahlista, een Scheepjes magazine (Women) en een fijne tas om alles in op te ruimen. Op Pinterest zag ik een leuke, gehaakte theemuts. Helaas, een foto zonder blog of patroon. Maar de knotjes leken er uitermate geschikt voor, dus de keuze was snel gemaakt. En na een aantal schetsen was er een theemuts geboren! Het haken was erg leuk om te doen, alleen maar vasten dus tomeloos haken!
Omdat de theemuts ietwat saai oogde -en ik het gevoel had dat er iets miste- heb ik een bloemetje ontworpen. Het bloemetje kun je heel goed maken van restjes katoengaren, maar ik heb Scheepjes Cahlista gebruikt voor de bloem. Zo wordt de bloem lekker groot. Wil je ander garen gebruiken dan Scheepjes Cahlista, dan moet je rekening houden met de wasbaarheid van het garen dat je wil gebruiken. Bijna alle katoengarens zijn geschikt voor het haken van de theemuts en de bloem, kies voor een garen dat je goed kunt wassen. Bij voorkeur voor garen dat je kunt wassen op 60°C. Garens van dierlijke afkomst zijn niet zo geschikt, net als acrylgarens. Je kunt wel kiezen voor bamboe- of melkkatoengarens.
Theemuts Antje is geschikt voor de meeste theepotten. De theemuts heb ik gepast over alle theepotten die ik heb, de grootste is 1,8 liter en daar past de theemuts goed overheen.
De naam van de theemuts bedenken was niet zo lastig. Mijn moeder was een theeleut, zij overleed in 2015. Vandaar dat ik de theemuts Antje heb genoemd, haar doopnaam was Antje.
Wat heb je nodig voor theemuts Antje?
Een kopje thee natuurlijk en een viertal knotjes Scheepjes Cahlista in 2 verschillende kleuren. Plus was restjes katoengaren voor de bloemen, of 2 kleurtjes Cahlista. In het patroon staat welke kleuren ik gebruikt heb, maar je kunt zelf de kleuren kiezen die jij mooi vindt. Verder heb je nodig: haaknaald 4 en 5. 2 steekmarkeerders. Echt, gebruik steekmarkeerders of veiligheidsspelden, dit maakt het volgen van het patroon veel makkelijker. En je hebt nodig: een schaartje, geschikt voor de dikte van het garen, een stopnaald waar het garen doorheen past en een meetlint.
Het patroon vind je hier, dat heb je ook nodig. Bij het patroon heb ik een fototutorial gemaakt, hierdoor is het patroon ook geschikt voor beginnende haaksterren.
Verder is het handig om, als je nog niet hakend kunt opzetten, om te oefenen met het hakend opzetten met stokjes. Daarnaast is het mooi wanneer je afhecht met de onzichtbare steek, een fijne tutorial vind je hier.