Garentest Scheepjes Larra
Een poosje geleden won ik een drietal knotjes Scheepje Larra, in een drietal mierzoete kleuren: mierzoetblauw, mierzoetlila en mierzoet-roze. Deze kleurcombinatie liet het glazuur van mijn tanden smelten, zelf zou ik nooit deze kleuren hebben uitgezocht. Het was een gegeven paard en die kijk je niet in de bek. Dus ik haakte er een aantal kleine knuffeltjes mee voor een goed doel. Inmiddels ben ik, qua goed doel, afgehaakt. Dat knuffeltjes haken ligt mij niet zo.
Omdat Scheepjes de Lara nog steeds in het assortiment heeft, en ik het roze knotje onaangetast in de kast had liggen, besloot ik dit garen te testen. Over het algemeen is katoen een splijtgraag garen, dit is een positieve uitzondering! Ik vind het gemakkelijker te verwerken dan bijvoorbeeld het katoen van de prijsvechters als de Action. Sterker nog, ik vind het een heel prettig garen. De proeflapjes haken lekker weg en ook breien is erg fijn. Scheepjes Larra is een gemerceriseerd katoen. Dat betekent dat het garen een veredelingsbehandeling heeft gehad, hierdoor is het een hoger kwaliteitsgaren. De projecten die je met dit garen maakt krimpen minder dan katoengarens die niet gemerceriseerd zijn. Ook zijn de kleuren voller en blijft de kleurvastheid hoger dan katoen dat niet gemerceriseerd is.
De veelzijdigheid van Scheepjes Larra
Projecten die je met Scheepjes Larra kunt maken zijn zomertruien, knuffels, mochila-tassen en woonaccessoires. Vooral kleiner projecten zullen het goed doen, katoen is behoorlijk zwaar. Met 68 kleuren heb je voldoende keus om originele dingen te maken! Het garen is geschikt voor haken, breien, punniken en macramé.
Omdat er zo veel verschillende merken zijn die een katoenlijn hebben, is Scheepjes Larra niet overal te verkrijgen. Op zich is het jammer, maar begrijpelijk: er zijn meer merken die veel meer kleuren aanbieden. Vooral de haaksterren die knuffels en amigurumi haken zijn teleurgesteld in de huidtinten, daar zou een winstpunt te behalen zijn. Het garen is niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste. De prijs van €2,00 is gemiddeld voor deze kwaliteit.
De plus- en minpunten
De pluspunten zijn er genoeg: het garen splijt amper en de kleurgelijkheid is prima, ik vond geen kleurverschillen in het garen. Sommige katoengarens gaan pluizen, maar Scheepjes Larra heeft hier geen last van. Over het algemeen genomen scoort Scheepjes Larra boven gemiddeld.
Toch heeft het garen ook nadelen: Het garen is behoorlijk stevig getwijnd, in elkaar gedraaid in gewoon Hollands. Aan de ene kant is het een voordeel is dat het garen niet zo gemakkelijk splijt en projecten slijtvaster zijn, maar wanneer het verwerkt is, voelt het minder zacht en soepel aan als bijvoorbeeld Scheepjes Cotton 8 of Yarn and colors Must-Have. De sterke twijning zorgt voor dat je steken iets minder mooi vallen.
Ook een nadeel is dat de knotten alleen verkrijgbaar zijn in 50 gram. Zelf zou ik het heel prettig vinden om knotten in 10 gram én in 100 gram te kunnen aanschaffen. Zeker een project als een tuinstoelkussen, waarbij je niet genoeg hebt aan 50 gram zouden grotere knotten een uitkomst zijn, zo heb je een verfbad-garantie. En de kleinere zouden een uitkomst zijn bij bijvoorbeeld een borduurwerk of een klein project waarbij je meerdere kleuren wil gebruiken.
Scheepjes Larra en bekende scheepsknopen, die ben ik in dit knotje niet tegengekomen, wel in een ander knotje. Bij dit knotje was de knoop goed zichtbaar. Bij elk merk garen kun je knoopjes tegenkomen, dit is normaal. Scheepjes Lara scoort met dit punt dan ook gemiddeld.
Al met al scoort Scheepjes Larra een 7,8
De was-test:
Het wasvoorschrift is fijne was op maximaal 40°C, op zich is het raar dat een 100% katoengaren niet in de katoenwas mee kan. De enige reden waarom Scheepjes voor dit was-advies heeft gekozen is waarschijnlijk vanwege de stevigheid van het gemaakte project. De katoenwas is iets ruiger dan de fijne was en de weggewerkte draden kunnen in de katoenwas misschien losgaan. En daar werk je niet voor.
Wat mij in eerste instantie erg opvalt aan de lapjes na de was-test, is de kleur. Waar de kleur van voor het wassen mooi vol is en je prettig tegemoet glanst, is dat anders na het wassen. Het lijkt wel alsof de kleur een beetje vervaagd. Dus ik heb een aanvullende test gedaan waarbij ik een proeflapje in een laagje water met een handwasmiddel en een kleurvang-doekje laat staan. Bij deze test -en met deze kleur garen- durf ik met zekerheid te zeggen dat er iets kleurverlies optreed. Ook in de wasmachine in de fijne was en een bijbehorend mild wasmiddel. Daarmee scoort het garen ietsje onder gemiddeld.
Tegelijkertijd is het ook het mooie van katoengaren, door het gebruik en het wassen gaat er automatisch een vintage-sausje over het project. Wel raad ik aan om een speciaal colour catcher doekje mee te wassen. Door het gebruik hiervan loop je minder het risico dat het katoen verkleurd en kleuren opneemt van ander wasgoed.
Ik heb het lapje dat op 60°C gewassen werd bij mijn handdoeken in gedaan, deze zijn wit en crèmekleurig, maar het lapje zelf heeft een mysterieuze blauwige gloed gekregen. Bij katoen is het heel normaal dat de kleur kan afgeven, zeker bij een agressief wasmiddel en een (te) hoge temperatuur. Wat ik niet verwachtte bij de 30°C test, is dat het lapje, mee gewassen met een bonte was, nog blauwer werd dan het lapje dat op 60°C werd gewassen. Houd er dus goed rekening mee dat je de projecten wast met gelijke kleuren, of met een colour catcher doekje bij de machine in doet. Het is echt heel jammer dat een project waar je zoveel tijd in hebt gestopt verkleurd.
Het wasvoorschrift geeft aan dat je het garen gewassen moet worden in de fijne was op maximaal 40°C. Voor de was-test, heb ik een 6-tal lapjes gehaakt.
- Ongeblokt
- Geblokt
- In de wasmachine, katoenwas, 30°C, geblokt
- Katoenwas, 60°C, geblokt
- Op het wolwasprogramma van de wasmachine, 30°C, geblokt
- Fijne was, 40°C, droger
Scheepjes Larra scoort verder hoog op de was-test. Krimp is minimaal wanneer je wast op katoenwas 30°C en wolwas 30°C. Je kunt de projecten prima wassen op deze standen.
Wat betreft de cijfers: Het lapje dat in de wasdroger is geweest, heeft een krimp van een kleine 10%, de vezels zijn glanzend, lekker dik en zacht. Het is vormvast, maar dus wel kleiner. Wil je de projecten in de droger in de wasdroger, dan moet je het project dus 10% groter maken. Vanwege de zachtheid is het heel verleidelijk…
Wat je niet moet doen met dit garen, is het wassen op 60°C. Daar komt een dunnig, verkleurd lapje uit. Het is niet soepel meer en het garen heeft een bepaalde hardheid over zich. Het redelijk draagbaar, mits je de krimp niet meerekent. De krimp is zo’n 5%. Al met al is de 60°C was af te raden. Dus voor babykleding zou ik dit garen niet gebruiken, omdat je dit ook op 60°C moet kunnen wassen, vind ik.
Breien met katoen is altijd een feestje. Dit garen is geen uitzondering. Ik heb een strakke breihand en, omdat ik continentaal leer breien, is het niet zo netjes als ik graag zou willen. Met naald 3 kom ik uit op een proeflapje van 25 steken en 31 naalden. Bijna zoals Scheepjes de maten van het proeflapje heeft opgegeven. Dat is 25 steken en 36 naalden. De steken zijn goed zichtbaar en dat is een pre als je een nieuwe techniek onder de knie wil krijgen.
Met dit garen is haken en breien erg prettig!
Het garen in het kort:
Scheepjes Larra is een prettig garen met een score van 7,8. De prijs/kwaliteit verhouding is prima. Er zijn, juni 2017, 68 kleuren beschikbaar. Door de grote concurrentie van andere merken, heeft niet elke (web)winkel dit garen in het assortiment. De looplengte van het garen is 125 meter voor 50 gram. Het is een sterk getwijnd, gemerceriseerd 100% katoengaren. Je kunt vanaf naald 2 tot naald 4 dit garen verwerken. Wassen doe je bij voorkeur beneden de 40°C, met een colour catcher doekje erbij en een mild wasproduct. Je kunt kiezen voor de fijne was, maar ook de katoenwas en de wolwas zijn prima. Gemaakte projecten droog je bij voorkeur aan de lucht, maar de wasdroger is verleidelijk.