Garentest,  Handwerken

Garentest Alize Superlana Klasik

Mooibol, petrol-kleurig keek mij aan, “neem mij mee.” zei het. En dat deed ik. Samen met een paar andere bollen Superlana (cognac) en een batik met blauw en bruin-tinten. Mijn oudste wilde graag een warme sjaal. Omdat hij de combinatie cognac en de batik mooier vond, kon ik de petrol gebruiken voor een garentest. Wat een heerlijk garen is Alize Superlana Klasik! Mooie, volle kleuren en heerlijk zacht.

Foto van het garen

De naald die garenmeters vreet… Volgens mij heb ik nog nooit zo snel gebreid! En dat in een, voor mij, nieuwe techniek. Het continentaal breien. Het garen in de linkerhand en met kleine naalden. Best lastig om de garenspanning hetzelfde te houden, voor tips houd ik mij aanbevolen.

Het is een erg prettig garen om mee te werken, omdat het garen is heerlijk zacht is en fijn is om mee te werken. De samenstelling met 75% acryl en 25% wol is verrassend onkriebelig. Ander garen met dezelfde samenstelling kriebelde veel meer. Ligt natuurlijk ook aan het soort wol wat in de samenstelling zit, maar deze wol van Alize is erg zacht. De gemaakte sjaal wordt met plezier gedragen, zelfs als het niet koud genoeg is, want de sjaal is niet alleen mooi maar ook heerlijk warm.

De verkrijgbaarheid

Alize Superlana Klasik is verkrijgbaar (juli 2017) in 62 kleuren, helaas wordt er in Nederland niet alle kleuren aangeboden en er zijn maar een paar (web)winkels die dit garen aanbieden. Persoonlijk vind ik het heel jammer. De prijs-kwaliteitsverhouding is heel goed. Door de wol is het garen slijtvaster en door het acryl blijft het lekker zacht. Er zit 280 meter garen op een bol, met 4 bollen kun je een omslagdoek maken. De prijs is ook prima, in juli 2017 kost een bol € 1,98 bij hobbyshop Reuvers (wel in de opruiming en er zijn nog maar een paar kleuren beschikbaar) en € 3,95 bij de Wolman (31 kleuren). Met de Alize kun je verschillende projecten maken: dekens, omslagdoeken, manden en andere woonaccessoires. Maar je kunt er ook heel goed een trui van maken of een warm vest. Met dit garen kun je alle kanten op!

De plus- en minpunten

De pluspunten van dit garen zijn er veel: mooi zacht getwijnd garen, volle kleuren, goede prijs-kwaliteitsverhouding, regelmatige steken, een naald die door het werk vliegt en ga zo maar door! Ik ben fan, dat is duidelijk. Het grootste nadeel is de verkrijgbaarheid en, als je allergisch bent voor wol, dan is het wolpercentage in de samenstelling ook een nadeel. Een ander nadeel is het wassen. Het garen moet op de hand gewassen worden, anders krimpt het garen door het wassen in de wasmachine. En de mate van krimp is te veel om je projecten die je hebt gemaakt, zeker de kledingstukken, te blijven gebruiken.

De belangrijkste tip die ik kan geven is blokken. Blok je werk nadat het af is, dit wordt zoveel mooier. Bij ander acrylgaren zie je het soms niet zo, maar bij dit garen wel.

Haken of breien? Bij sommige garens is het heel duidelijk wat voor naald je gaat gebruiken en welke techniek je op de bol loslaat. Alize Superlana Klasik is een alleskunner, haken is prettig en breien is fijn. Het garen heeft een duidelijke steekzichtbaarheid. Dat zorgt ervoor dat je prettig werkt met dit garen, daarnaast zorgt het ervoor dat je de steken gemakkelijk kunt tellen.

Met naald 4.5 heb ik een proeflapje gebreid. De, door de fabrikant, opgegeven steekverhouding is 23 steken bij 32 naalden met naald 3-4. Mijn breisels zijn nogal strak, dus ik heb een naald 4.5 gebruikt om ongeveer op de aangegeven steekverhouding uit te komen. De steek verhouding van mijn proeflapje is 19 steken en 25 toeren. Een tweede proeflapje met naald 4 zorgt voor een steekverhouding van 22 steken en 28 toeren. Een derde proeflapje, met naald 3.5 heeft de test niet gehaald, de steken werden zo vast, het was echt niet mooi. Ik houd het dus bij naald 4.

Wil je een leuk patroon haken met de Alize Superlana Klasik, dan zou je de Mahana Shawl kunnen maken. Het patroon vind je hier!

Al met al scoort Alize Superlana Klasik een 8

De was-test

Ook het wassen heeft een positief puntje voor de Alize, De kleur blijft heel mooi, welk wasprogramma het doorstaat. De krimp blijft ongeveer gelijk bij katoenwas 30°C en 60°C, wolwas 30°C, en na de handwas drogen in de wasdroger. Let wel: ik raad dit niet aan!

De fabrikant raadt aan om je projecten die je maakt met dit garen met de hand te wassen. Nu heb je daar niet altijd zin en tijd in. Vandaar de was-test.

De lapjes heb ik aan een streng wasregime onderworpen: katoenwas 30°C en 60°C, wolwas 30°C, en na de handwas drogen in de wasdroger.

Eerst waste ik het lapje dat met de wolwas mee gewassen was, dat was niet echt blij. Krimp. Zo’n 7,5%. En dat is best veel, voor dit soort garens mag je tot 5% verwachten. De vezels zijn mooi gebleven, al zijn ze iets pluiziger de vezels van de referentielapjes. De zachtheid van het garen is prima, net als de kleur.

Het lapje dat met de katoenwas op 30° meedraaide was net zo blij als het lapje van de wolwas. Krimp, 7,5%. Ook bij dit lapje zijn de vezels mooi gebleven, iets pluiziger en iets harder dan dat van de referentielapjes, maar dat is minimaal. De kleur is prima.

Het meest ongelukkige lapje is het lapje dat op 60°C is gewassen. Er blijft niet veel over van de vezels, de nopsteek uit het proeflapje is vervilt, de andere steken zijn plat. De glans die normaal over het garen ligt, is verdwenen in de wasmachine. Ook hier is de krimp 7,5%, maar projecten die gewassen zijn op deze temperatuur kun je weggooien. Gelukkig blijft de kleur is wel mooi!

En als laatste, het pluisje van de groep: het lapje dat ik op de hand heb gewassen en daarna in de wasdroger heb laten meedraaien. Ook hier is de krimp 7,5%. De vezels zijn zacht en pluizig, de kleur is mooi. Waar de andere lapjes mooi vierkant zijn, heeft dit lapje geen enkele rechte zijkant en het blijft ook niet mooi op de tafel liggen. De wasdroger is niet iets wat je dit garen aan moet doen.

Bij Alize Superlana Klasik is het verstandig het wasvoorschrift van de fabrikant te volgen. Zo heb je de minste kans op krimp en blijft je project mooi. Ik raad wassen in de wasmachine af, omdat niet alle wasprogramma’s geschikt zijn voor dit garen. Projecten blijven het mooist wanneer je ze liggend laat drogen, dus zowel de waslijn als de wasdroger raad ik af.

Het garen in het kort:

  • Alize Superlana Klasik is een prettig garen in mooie kleuren, de score is een welverdiende 8!
  • De samenstelling is 75% acryl en 25% wol.
  • Er zitten voldoende meters op de bol 280 meter op een 100 grams bol.
  • Het garen is geschikt vanaf naald 3 – naald 5.
  • Er zijn 62 kleuren verkrijgbaar, waarvan 31 in Nederland. Het garen is verkrijgbaar via een zeer beperkt aantal (web)winkels. Bovendien is de prijs prettig € 1,98- € 3,95.
  • Projecten was je met de hand en liggend drogen is een advies.