Blog,  Handwerkblog,  Handwerken

2Sea, een patroon voor 2 sjaals

Soms is haken erg inspannend, denk maar aan al dat tellen. Of haken met meerdere kleuren. Of wanneer je ‘hulp’ krijgt van kind, huisdier of van de opruimkabouter (Waar is mijn haaknaald!). Stressen. Gelukkig zijn er ook patronen waarbij je stress-loos kunt haken, niet nadenken maar gaan met de haaknaald! Zoek er mooi garen bij en je bent he-le-maal zen.

Nu had ik voor dit patroon garen besteld: Scheepjes Stardust, in de kleur Aquarius. De kleur van de zee. En dat met een vleugje glitter… ik ben verliefd op dit mooie garen. Terwijl ik de sjaal aan het ontwerpen was, kreeg het garen steeds meer een vloeibare aanblik. De golfslag van het water is terug te zien in het patroon. En als zeemeisje word ik daar heel blij van. Het haken van de sjaal was zo rustgevend en inspirerend dat ik direct maar een tweede sjaal op de naald zette. Het patroon is heeft twee varianten, ze staan in één patroon. Met z’n tweeën horen ze bij elkaar. De naam van het patroon was dan ook logisch: 2Sea.

Beide patronen zijn geschikt voor beginnende haaksterren, je komt lossen tegen, vasten, halve stokjes en stokjes. Handig om te weten is hoe je staande stokjes of beginstokjes maakt, deze komen ook voor in het patroon. Het patroon is erg vergevingsgezind, een foutje maken is niet zo erg. Omdat Scheepjes Stardust lastig uithalen is, kun je met dit patroon gewoon doorhaken en in de volgende toer de fout camoufleren. Ik heb gemerkt dat de foutjes in het patroon de 2Sea Shawl mooier maken. Dus zie je een foutje, haal je schouders op en haak de toer zoals beschreven in het patroon. Het patroon bestaat uit alleen maar toeren, dus er zijn weinig draden die je hoeft afgewerkt hoeven worden. Dat is dan ook wel fijn.

Het haken van de 2Sea Shawl

Voor het maken van een sjaal heb je 2,5 bollen Scheepjes Stardust in de kleur Aquarius nodig. Voor beide sjaals heb je 5 bollen nodig. Wil je meer weten over dit garen, kijk dan hier bij de garen-test, daar staat een review van dit garen. Verder heb je nodig: haaknaald 4, een schaartje, een stopnaald en steekmarkeerders. Ook een pen, potlood of stift is handig. Op het patroon kun je namelijk doorstrepen welke toer je al hebt gehad. Heel handig, al zeg ik het zelf. Ook heb ik een diagram gemaakt, mijn eerste. Niet helemaal perfect, maar ik ben er supertrots op!

De maten van de sjaals zijn ongeveer gelijk: 40 centimeter breed en 2 meter lang. Een heerlijke, royale sjaal die je ook als omslagdoek kunt gebruiken op de koele zomeravonden.

Het patroon vind je hier.

Veel haakplezier!