Garentest,  Handwerkblog

Garentest: Yarn and Colors. Must-have

Al hakende aan de proeflapjes rook het lavendelkleurige knotje naar lavendel. Ik vroeg me af hoe het kon dat een knotje lavendelkleur naar lavendel ruikt. Echt waar. In eerste instantie dacht ik dat de fabrikant echt een lavendelgeur had toegevoegd aan het knotje. Dat zou echt ‘da (geur)bomb’ zijn! Lavendel is mijn lievelingsgeur. Toen viel het kwartje. Zie foto. Dat was wel even een zware teleurstelling. Echt waar. Heb je een splinternieuw knotje aan de haak van een splinternieuw garenmerk, ruikt niet uit zichzelf naar lavendel.

Maar goed, de teleurstelling was snel over; wat een fijn stukje garen! In maar liefst 100 kleuren. Dat lees je goed: 100. Op hun website lees je dat zij vinden dat er te weinig kleurkeuze is in kwaliteitsgaren en dat ze het daarom maar zelf maken. Dat was een goede beslissing, weinig merken hebben zoveel keuze in kleuren als Yarn and Colors. Dus dat dit garen een Must-have is lijkt mij duidelijk. En hoewel de naam anders doet vermoeden is het een Nederlands garenmerk.

De veelzijdigheid van Yarn and Colors Must-have

Met dit garen kun je woonaccessoires maken, amigurumi, speelgoed, plantenhangers, feestvlaggetjes. En ook kledingstukken, al wordt een trui of een vest misschien te zwaar. Voor bijna alle kleine projecten is dit een geschikt garen. Met dit katoentje kun je haken, breien, macramé, punniken, borduren. Zoals je kunt zien is dit een alleskunner! Voor één groep zou ik dit garen ook gebruiken: baby’s. Ik ben van de ouderwetse stempel als het gaat over babykleding en knuffeltjes wassen, dat moet ook op 60°C gewassen worden als dit nodig is. Het garen krimpt en de kleuren verwassen wel sneller, maar het garen blijft aardig overeind.

De plus- en minpunten

Dit 100% gemerceriseerd katoengaren is prettig om te verwerken. Er zit een beetje volume in het garen, wat het zacht en prettig maakt. De draad is getwijnd op een prettige manier, niet te strak en niet te los. Wanneer je een haaknaald gebruikt met een stompe kop, steek je bijna niet door het garen. Sowieso splijt het garen amper, heel fijn! Op een knot van 50 gram zit 125 meter garen.

En er zijn nog meer pluspunten: Er zijn mini-bolletjes van dit garen, 10 gram en 25 meter schoon aan de haak! Voor ieniemienie projecten of voor kleine kleuraccenten in je projecten. De 100 kleuren geven voldoende keus, of je nu ton sur ton of een kleurexplosie wilt, het is mogelijk met de Yarn and Colors Must-have. Voor de amigurumi- en poppenhaaksterren: er zijn verschillende huidtinten, zowel licht als donker. Ook pluist dit garen amper, sommige katoengarens hebben hier nog weleens last van.

Katoengaren kan een beetje pitjes in het garen hebben, kleine stukjes wat harder materiaal in het garen. Katoen is een natuurproduct en het is een normaal verschijnsel. Toch noem ik dit bij dit garen, de pitjes zijn donkerder van kleur dan het garen en sommigen zijn goed zichtbaar. Gelukkig hoef je hier niet van te schrikken, zodra het garen verwerkt is, zie je er niets meer van.

Naar de minpunten heb ik wel moeten zoeken, ik was afgeleid door de lavendelgeur. Een minpunt kan zijn dat je niet kunt kiezen uit zoveel kleuren. Een ander minpunt is dat je goed moet opletten tijdens het haken of breien: Het garen is meedogenloos. Elke steek is zichtbaar, maak je de steek wat onhandig of heb je de garenspanning niet gelijkmatig, je ziet het duidelijk. Het voordeel hiervan is dat je haak- en breitechniek enorm verbetert! En als ik echt pietluttig wil zijn: een verloopgaren is er (nog) niet, dat is iets wat Yarn and Colors op het verlanglijstje mag zetten.

Er zijn veel merken die een prima kwaliteit katoen aanbieden, (web)winkels moeten een keuze hierin maken. Dit betekent dat Yarn and Colors, een merk dat pas sinds 2016 bestaat, niet overal verkrijgbaar is. In juli 2017 zijn er 35 verkooppunten waar je de Yarn and Colors Must-have kunt aanschaffen.

Haken en breien met Yarn and Colors Must-have

Zowel het haken als breien gaat prima met het garen, er ligt een mooie glans over het werk. En mijn breitechniek is enorm verbetert, nadat ik klaar was met foeteren en een nieuw proeflapje op de naalden zette ging het als een speer. Al is het lapje nog best onregelmatig, ik ben niet ontevreden. Ik heb naald 3 gebruikt en had een steekverhouding van 26 steken bij 32 naalden. De opgegeven maten voor de Yarn and Colors Must-have zijn 26 steken bij 36 naalden met breinaald 2,5. Vanwege mijn stevige breihand houd ik het op naald 3.

Al met al scoort Yarn and Colors Must-have een 8,0

De was-test

Volgens de fabrikant mag dit garen op 40°C in de fijne was. Om te testen hoe Yarn and Colors Must-have zich staande houdt in de wasmachine, heb ik een zestal proeflapjes gehaakt. Ik heb twee referentielapjes, een is geblokt, de ander ongeblokt. Dit doe ik vanwege eventuele kleurverschillen die kunnen optreden door het wassen te kunnen vergelijken. Een lapje wordt gewassen volgens de opgave van de fabrikant en mag dan drogen in de wasdroger. De andere drie worden op de meest gebruikte wasprogramma’s mee gewassen en worden na de was geblokt.

Bij een katoengaren mag je een krimp verwachten tot 5%. Gemiddeld krimpt katoen zo’n 3%. Ook bij Yarn and Colors Must-have klopt dit ten dele. Wassen, met een katoenwas, op 60°C en 30°C zorgt voor een krimp van 5%. Netjes dus. Bij de wolwas is het lapje niet gekrompen. Het lapje gewassen met de fijne was op 40°C mocht mee in de droger, dit leverde een krimp op van zo’n 15%. Volgens de fabrikant mag het garen niet in de droger, dat komt dus ook uit de test. De droger is geen aanrader, het lapje verliest de de glans en het mooie is er uitgedroogd.

Was je de gemaakte projecten van dit garen op de aangegeven temperatuur, tot 40°C, dan is er niet zo veel aan de hand. Zelf zou ik toch liever de gemaakte projecten op 30°C in de wolwas mee wassen. De kleur van het garen en de vezels zien er mooier uit. Het verschil met de katoenwas 30°C is de vintage kleur van dit lapje. Katoen heeft altijd de neiging om te ‘verwassen’, de kleur wordt na verloop van de wasbeurten wat valer. Met de wolwas is dit veel minder. Het lapje wat op de katoenwas 60°C meedraaide heeft nog net iets meer kleurverwassing. Ook de vezels zijn wat minder mooi en zijn wat pluizig, maar de vezels blijven aardig vol. Draai je een keertje dit garen mee op 60°C dan is er niet veel aan de hand. Persoonlijk vind ik het niet storend, zeker omdat het project niet meer krimpt dan dat gebeurt op katoenwas 30°C. Mijn persoonlijke keuze voor dit garen is de wolwas.

Het garen in het kort:

  • Yarn and Colors Must-have is een prettig katoengaren, de score is een welverdiende 8!
  • De samenstelling is 100% gemerceriseerd katoen
  • Er zijn (juli 2017) 35 (web)winkels die dit garen verkopen
  • Een verbluffende keus uit 100 kleuren, knotten zijn 50 gram en hebben een looplengte van 125 meter
  • Geschikt voor naald 2-4
  • De prijs is gemiddeld voor deze kwaliteit: €2,00
  • De wolwas is een aanrader en grotere projecten moeten liggend drogen