Garentest Stylecraft Special DK
Mijn Reuzenkind is er eentje, supergroot (hij heet niet voor niets zo) en gek van dekens. Hij heeft er eentje, door mij gehaakt, van 2 bij 3 meter. Het ding wordt door hem dekentje genoemd, hij kan zich er helemaal inwikkelen. Toen zag Reuzenkind een ander dekentje, de Persian Tiles van Jane Crowfoot. Hij was vastbesloten, zo’n deken wilde hij ook. Dus hij kocht van het geld dat hij verdiende met zijn zaterdagbaantje het patroon en toog naar de Wibra (het budget was klein, want scholier). Kind kocht daar alle kleuren die hij mooi vond. Dropte dat bij mij en zette mij aan het werk. Groot was zijn teleurstelling dat hij van een kleur onvoldoende garen had gekocht en dat de Wibra de kleur niet meer verkocht. Zijn nieuwe deken moest een sprei worden voor een eenpersoonsbed, kleiner was niet de bedoeling. Een heuse speurtocht begon, op verschillende Facebookgroepen plaatste ik een oproep voor de kleur. Er werd wat bij elkaar gesprokkeld en verschillende haaksterren stuurden wat bollen toe. Helaas was het niet genoeg. We moesten dus opzoek naar ander garen. Dat vonden wij in Stylecraft Special DK in de kleur Meadow. Eindelijk kon ik Reuzenkinds deken afmaken. Hij blij en ik blij.
Stylecraft Special DK
Stylecraft is een familiebedrijf uit West Yorkshire, Engeland. Zij hebben als doel dat je voor een goede prijs een perfect stukje handwerk kunt maken. Je kunt aan veel dingen merken dat het een kwaliteitsgaren is: het kraakt niet, soms kan een acrylgaren irritant over de naald gaan waardoor je de rillingen over de rug lopen, dat is hier niet zo. De knoopjes in dit garen zijn zorgvuldig gemaakt, niet in een dikke knoop, of met een “onopvallend” knoopje dat los kan gaan. Nee, het is een subtiel klein knoopje van één garenvezel, de andere garenvezels hebben geen knoopje en daardoor wordt de sterkte van het garen gegarandeerd. En ik heb dit niet één keer, maar meerdere keren gezien in verschillende bollen. Dat is de reden dat Stylecraft Special DK 5 van de 5 sterren krijgt als het gaat om knopen in het garen en losse einden. Die 5 sterren deelde ik nog niet eerder uit!
De plus- en minpunten
Er zijn veel pluspunten op te noemen: het is een kwaliteitsgaren, de looplengte is behoorlijk, het garen heeft veel verschillende kleuren en heeft een verloopgaren in dezelfde kwaliteit. Ook de prijs is prettig. Stylecraft Special DK is een 100% acrylgaren, zacht en gemakkelijk om mee te haken. De dikte van het garen is precies goed, niet te dik en niet te dun. Het is een veelzijdig garen.
Het garen heeft ook wat nadelen: in Nederland verkopen maar een paar (web)winkels de wol van Stylecraft. De prijs is misschien wel prettig, maar als je garen van de Zeeman of de Wibra gewend bent is een bol toch ongeveer 2,5 keer zo duur… Het laatste nadeel is wel het grootste: het was-label vermeldt dat de wol tegen de droger kan, dit is niet zo.
De veelzijdigheid van Stylecraft Special DK
Dit garen kun je voor verschillende dingen gebruiken. Dekens, kussenhoezen en andere woonaccessoires. Kleding, sjaals en omslagdoeken. En je kunt er ook knuffels en amigurumi mee haken. De verschillende technieken die je op dit garen kun loslaten zijn legio: haken, breien, punniken, weven, macramé, pompoms maken en ga zo maar door. Het is een veelzijdig garen!
Het breien van het proeflapje was fijn. Het garen heeft een kleine neiging om te splijten, maar volgens mij ligt het aan de naalden die ik gebruik. Ik heb een set verwisselbare breinaalden van hout en deze hebben een scherpe punt. Ik heb naald 4,5 gebruikt en mijn proeflapje is 22 steken bij 25 naalden. Volgens het label kom je met een naald 4 uit op een proeflapje van 22 steken bij 30 naalden.
Al met al scoort Stylecraft Special DK een 9,3.
De was-test
Natuurlijk heb ik ook met dit garen zes testlapjes gehaakt en deze de bekende behandeling gegeven.Een lapje blijft zoals deze gehaakt is, een lapje wordt geblokt. Een lapje mag met de wolwas mee op 30°C. Een lapje mag mee met de katoenwas op 30°C en het vijfde lapje doet hetzelfde, maar dan op 60°C. Het laatste lapje wordt gewassen zoals is aangegeven door de fabrikant en wordt dan droog geblazen in de droger. Zowel de wolwas als de katoenwas 30°C worden prima verdragen, het lapje blijft erg mooi en de krimp is maar 2%! Dat is erg goed!
Het lapje wat op 60°C gewassen is, heeft behoorlijk wat volume verloren. Het is een beetje een vagebond geworden. Het mooie is uit het garen, net als de rek. De krimp van 2% is wel een pluspunt. Daarom had ik ook goede verwachtingen van het lapje dat mee mocht in de droger. De fabrikant geeft aan dat dit kan. Het lapje dat een droogprogramma heeft meegedraaid denkt er anders over. Met een krimp van bijna 10% kwam het lapje uit de droger. Dat vind ik behoorlijk veel. Wanneer je een deken maakt van 1.40 bij 2 meter en je droogt deze in de droger, houd je een dekentje over van 1.25 bij 1.80 meter. Wil je het persé in de droger drogen, houdt er dan rekening mee met het maken van je project. Vanwege de krimp raad ik af om de projecten in de droger te doen.
Mijn aanbeveling is: was het op maximaal 40°C, dit mag ook de katoenwas zijn. De droger wordt afgeraden.
Het garen in het kort
- Stylecraft Special DK is een prettig 100% acryl garen, met een score van 9,3
- Een bol van 100 gram heeft een looplengte van 295 meter
- De prijs (augustus 2017) is gemiddeld €2,70
- Verkrijgbaar (augustus 2017) in 94 kleuren, 86 egaal en 8 gemêleerd
- Het garen is in Nederland beperkt verkrijgbaar
- Geschikt voor naald 3,5 (arugami) tot 5,5, gemiddeld gebruik je een naald 4
- Was-advies is maximaal op 40°C, niet in de droger. Grotere projecten liggend drogen