Garentest Drops Paris RECYCLED Denim
Misschien komt het je bekend voor, er gaat een paar sokken in de wasmachine. Twee sokken. Er wat er gebeurd is weet niemand, maar er is een sok verdwenen. Zeker weten dat er twee in de machine zijn gegaan, tijdens het wassen is de machine niet open geweest, maar tijdens het ophangen mist er eentje. Komt het bekend voor? Boven de wasmachine staat er bij ons een speciale bak voor met het opschrift: Zielige sokken. Zitten ze er te lang in en komt het sokkenmaatje niet boven water, dan mag Silke Stuiterpluis ermee spelen.
Bovenstaand scenario overkwam mij met de garentestlapjes. Er gingen twee lapjes in de machine en er kwam maar eentje uit… Ik heb de hele bijkeuken op de kop gehad, twee euro gevonden in een broekzak en geen lapje Drops Paris recycled denim gevonden. Na een pauze in het zoeken en mijn ‘oh, nee’ momentje op Instagram te hebben gedeeld, vond ik hem. Blijkt dat het ene lapje toch uit de wasmachine was ontsnapt en op de droger was beland. Eind goed, al goed.
Verder ging de garentest wel goed, gelukkig maar! Deze keer testte ik een garen dat al langer op mijn verlanglijstje stond: Drops Paris RECYCLED denim. Een 100% gerecycled katoengaren. De vier verkrijgbare kleuren zijn echt heel mooi en in jeanskleuren. De knotjes voelen erg zacht aan, net als een oude spijkerbroek. Drops is het garen van Garnstudio, een Noorse ontwerpstudio met een eigen merk garen. Wil je een leuk patroon haken met dit garen dan is Theemuts Antje heel geschikt! Het patroon vind je hier.
De Plus- minpunten van Drops Paris Recycled denim
Het haken met dit garen was echt onprettig, ik heb verschillende haaknaalden gebruikt. Hout, plastic, en metaal. Met een scherpe kop en een stompe kop. Het bleef splijten. Het garen ziet er vriendelijker uit dan dat het zich op de haaknaald gedraagt. Ik heb heel wat gemopperd, maar na het afhechten van het laatste draadje is dat leed snel vergeten. Het is gewoon erg mooi garen om te zien en om aan te zitten. Gelukkig heeft het garen ook pluspunten. Het garen is netjes en kwalitatief goed gemaakt. De kleuren zijn echt heel mooi en een beetje gemêleerd. Het garen pluist en pilt amper, dus de gemaakte werkstukken blijven ook wat mooier. Je kunt de RECYCLED Denim goed combineren met de andere +/- 40 kleuren Drops Paris. Het is een lekker stevig garen en je kunt het met een grote naald verwerken.
Helaas zijn er nadelen aan dit garen van Drops. Het splijt. Zoals ik ook hierboven heb beschreven, het garen laat zich lastig verwerken met een haaknaald. Met breien gedraagt het garen zich beter, maar niet veel. Verder moet ik een opmerking maken over de wasbaarheid. Volgens het etiket kun je het garen wassen op 60°C en het mag in de droger. Voordat je begint te juichen, in mijn opinie kan dit dus niet. De krimp is 12,5%. Dat is heel veel. Voor hergebruikt katoen is dit verrassend te noemen. Normaal mag katoengaren zo ongeveer 5% krimpen.
Ook het drogen is een puntje van aandacht, door het robuuste garen van 100% katoen duurt het drogen erg lang. Vanwege de garendikte is een project al snel te zwaar om hangend te drogen. Liggend drogen kost een boel tijd. Het beste gaat dit op een goed geventileerde plaats, bijvoorbeeld op een wasrek.
Als laatste punt heb ik gemerkt dat de kleur niet zo mooi blijft. Ook als je wast op katoen 30°C. Het mooie, diepblauwe kleurtje is verwassen. Niet op de vintage/brocante toer, of zoals katoen zich normaal gedraagt. Ook al blijft er een mooie kleur achter, het lijkt niet op de kleur van het knotje dat ik kocht. Ik dacht echt even dat ik het verkeerde wasmiddel had gebruikt, dit bleek niet zo te zijn. Alle gewassen testlapjes hebben er, in meer of mindere mate, last van. Nogmaals, er blijft een mooie kleur over, maar het is niet dezelfde kleur als dat je het garen kocht.
Je kunt dit garen dus alleen gebruiken voor projecten waarbij de grootte na het wassen niet uitmaakt of die je helemaal niet wil wassen. Je kunt denken aan pannenlappen, een zitlap (een heel dun kussentje), een tasje. Ook is het geschikt voor macramé. Door de dikte van het garen doet je project robuust aan, een heel fijn patroon komt niet goed tot zijn recht met dit garen. Ik zou het garen dan ook niet delicaat noemen, zoals Drops dit doet. Het is een stoer garen voor stoere projecten.
Het breien gaat aardig met dit garen en ik heb dan ook een lichte voorkeur om met de Drops Paris te breien. Drops Paris wordt, volgens het etiket, gebreid met naald 5 en ik heb naald 5,5 gebruikt. De steekverhouding is 17 steken bij 22 naalden en ik kwam uit op 17 steken en 19 naalden. Het proeflapje krijgt een robuuste uitstraling en dat past erg goed bij de RECYCLED Denim. Vooral de wat stoerdere steken komen goed tot hun recht bij dit garen.
Al met al scoort Drops Paris RECYCLED Denim een 6,3
De was-test
Zoals ik al aangegeven heb vind ik dat het wasvoorschrift niet klopt. Van de 6 testlapjes worden er 4 gewassen, deze zijn allemaal zichtbaar verwassen. Ook is de krimp behoorlijk. Volgens het label mag dit garen in de katoenwas op 60°C gewassen worden en kan je project in de droger. Wanneer je deze aanbevelingen volgt, kom je op een krimp van 12,5%. Verder ziet het lapje er mooi uit, geen pluizen of pillen. Het is een superzacht, knuffelbaar lapje.
Wanneer je het lapje wast in de katoenwas op 30°C krijg je te maken met een behoorlijke krimp, namelijk ruim 7,5%. De kleur is ook ietwat verwassen. Dit is duidelijk zichtbaar. De garenvezels staan ietwat open wat een mooi, katoenachtig effect heeft.
De krimp is hetzelfde voor het lapje dat op de katoenwas 60°C gewassen wordt, 7,5% krimp. De kleur is nog valer dan de katoenwas 30°C. Een colour catch doekje ging mee in de was, een was met wit en crème handdoeken. Op dit doekje zie je duidelijk dat de verf uit het testlapje bij de eerste wasbeurt vrijkomt. Dit is zeer duidelijk zichtbaar. Verder valt het op dat het lapje soepel aanvoelt, soms heeft katoen even een tijdje nodig om wat soepeler te worden, dit is gewoon voor katoen. Het voelt erg prettig aan. Ook staan de vezels open, hierdoor is de glans uit het lapje. En ook dit is redelijk normaal te noemen voor een katoengaren.
Het lapje, gewassen in de wolwas op 30°, is niet gekrompen. Dit komt omdat het programma korter is dan de katoenwas. Het testlapje komt dus ook korter in contact met warm water. Ook is van dit lapje de kleur het mooist. Het lapje voelt soepel aan. Het grootste nadeel is het droogproces, dat kan wel even duren voordat het lapje helemaal droog is.
Over het algemeen ben ik gematigd positief over de resultaten van dit garen. Door de dikte is het moeilijk te drogen, drogen in de wasdroger is niet aan te raden voor kledingstukken. De krimp is net als een ijsje op een zomerdag, je ziet dat het kleiner is geworden. Normaal krimpt katoen ongeveer 5%, bij Drops Paris RECYCLED Denim is de krimp opvallend. Wat mij ook opvalt is de soepelheid van het garen, dat is een positief punt aan het garen. Zelfs na het wassen en drogen is het soepeler dan ander katoengarens.
Mijn was-advies luidt als volgt: Projecten waarbij de maatvoering en kleurbehoud belangrijk zijn, was deze met de wolwas 30°C met een extra centrifugebeurt. Projecten waarbij de grootte na het wassen niets uitmaakt kun je wassen tot 60°C en eventueel in de droger drogen.
Het garen in het kort
- Drops Paris RECYCLED Denim is een uitdagend 100% katoengaren
- Vanwege de wasbaarheid en het splijten krijgt dit garen een 6,3
- Op een knot zit 50 gram garen met een looplengte van 75 meter
- Een knotje kost ergens tussen de €1,04 en €1,55 (september 2017)
- Er zijn 4 denim kleuren en zo’n 40 unikleuren
- Het garen is redelijk verkrijgbaar in Nederland met een aantal (web)winkels die dit merk in het assortiment hebben
- De naalddikte voor haken is 5-6
- Het was-advies is: Projecten waarbij de maatvoering en kleurbehoud belangrijk zijn, was deze met de wolwas 30°C met een extra centrifugebeurt. Projecten waarbij de grootte na het wassen niets uitmaakt kun je wassen tot 60°C en eventueel in de droger drogen