Garentest,  Handwerken

Garentest Katia Mali

Het is een poosje stil geweest op de site van Hollandelijk. Een voorhoofdsholteontsteking -leuker voor Scrabble dan in het echt- hield mij van de straat. Blijkbaar heb ik mijn voorhoofdsholtes nodig om te kunnen schrijven, ik kreeg geen letter op papier. Mijn mojo was verdwenen, net als mijn crojo (crochetmojo of haakzin). Wat mij wel lukte was het kopen van een aantal leuke wolletjes. Ik beken, zelfs met een hoofdpijn waar je u tegen zegt ben ik een garenverslaafde 😉 . Een van die knotten was de Katia Mali, op het moment dat ik het kocht volop verkrijgbaar, maar inmiddels een uitlopend product. Toch maak ik de garentest. Het is een enorm fijn garen, een lekkere dik katoen met mooie, volle kleuren. Jammer dat Katia heeft besloten dit garen niet meer te maken! Zo veel dik katoengaren is er niet dat én licht is én mooi blijft. Wanneer je graag werkt met dik katoen dan is dit een goede keus en omdat veel (web)winkels het garen aantrekkelijk hebben geprijsd, kun je een mooie slag slaan.

Katia Mali is een meerdraads getwijnd garen, hierdoor is het een luchtig garen met een stoer uiterlijk. Het is geschikt voor de wat grovere projecten, denk aan een kussenhoes, grote amigurumi knuffel of een tas. Eigenlijk is het garen erg geschikt voor Theemuts Antje, het patroon vind je hier! Ook voor kledingstukken is dit katoentje een geschikte keuze ondanks dat katoen zwaar is. Het is een zomers katoengaren dus je kunt, met zo’n 10 knotten, een eenvoudige zomertrui in maat 42 maken. Er is veel wat je kunt doen met dit garen! Naast haken en breien, kun je ook hier vloerkleden van knopen of macramé. Dit garen is erg geschikt voor stoere projecten!

Het garen is qua dikte vergelijkbaar met Drops Paris, maar de Katia Mali is kwalitatief beter in mijn opinie. Er zijn meer opties, een optie is er nog in de Yarn and Colors Epic, maar deze heb ik nog niet op de planning staan om te testen.

De plus- en minpunten van Katia Mali

En er zijn meer pluspunten: de kleuren, Katia Mali was verkrijgbaar in een mooi kleurenpalet van 23 kleuren. Zowel zachte pastel als vrolijke kleuren. Je kunt een pastel regenboog maken, maar ook een vrolijke regenboog. Heel mooi! De kleur die ik erg mooi vind -en die moeilijk verkrijgbaar is- koningsblauw. De kleur van de vulpenneninkt van vroeger. Voor een katoengaren is het een vergevend garen, bij de meeste katoengarens is de garenspanning erg zichtbaar, dat is bij dit garen niet zo. Het ziet er regelmatig uit. Ook het uithalen van een stukje van een project gaat fijn, het garen lubbert niet na het uithalen. Het garen splijt niet, wil je het splijten, dan moet je flink je best daarvoor doen. Een ander pluspunt is de gladheid van het garen, het glijdt van de naald. Ook een pluspunt is de wasbaarheid, de kleuren blijven heel mooi! Ook is het een relatief licht garen, dit maakt het geschikt voor zomerkleding en -dekens.

Er zijn ook minpunten. Het garen is uitlopend, waarschijnlijk komt Katia Mali niet weer terug in het schap. Ook al zijn er 23 hele mooie kleuren, het is een beetje beperkt als je met ton sur ton kleuren wil werken. Verder is een puntje van aandacht de naald die je gebruikt, het mag ietsje groter. Zeker wanneer je strakker haakt en breit dan gemiddeld. Op de wikkel staat dat naald 3,5-4 gebruikt kan worden, maar wanneer het project soepel moet zijn, kun je rustig naald 5-6 gebruiken.

Haken en breien met Katia Mali

Haken en breien is een klein feestje met dit garen. Het verwerkt erg mooi tot een project wat een groot knuffelgehalte heeft. Het is luchtig genoeg en valt niet te zwaar uit. Het haken is erg prettig. Door de dubbele twijning splijt het garen amper

Het breien is fijn met dit garen, het is redelijk vergevend garen en een steekje losser of vaster is wel te zien, maar alleen als je weet waar je moet kijken. Garen waar ik wat brei-zelfvertouwen van kreeg en langzaam kreeg ik ook mijn mojo en crojo terug. Mijn proeflapje breide ik met naald 5, lekker snel. Het lapje heeft 17 steken x 22 naalden, op het label staat dat het proeflapje 17 steken x 23 naalden wordt met naald 3,5-4. Ook hier telt dat de aangegeven naaldmaat erg krap is.

Al met al heeft Katia Mali een 7,8

De was-test

Volgens het label kan het garen op 30°C met de fijnwas. Niet in de droger. Nu ben ik ietwat tegendraads en heb toch een proeflapje in de wasdroger gedaan na het wassen op 30°C fijnwas. Ik moet zeggen dat de krimp mij enorm meevalt! Bijna 15% kleiner dan het origineel, de kleur is mooi. Ondanks de krimp is het niet aan te raden om projecten te drogen in de wasdroger. Het garen wordt wat pluizig en er komen pillen op.

Ook voor het proeflapje dat met de 60°C katoenwas is gewassen, valt de krimp reuze mee. Tussen de 5-10% krimp. Dus eventueel kun je wassen op 60°C. Ook hier pilt het garen iets, maar dit is niet hinderlijk. En de kleur is heel mooi gebleven!

Het proeflapje dat ik waste op 30°C in de katoenwas is amper gekrompen. Een krimp van 5%, heel normaal. De kleur is niet zichtbaar verwassen. Het garen is goed uit de test gekomen.

Als laatste het proeflapje dat met de wolwas mee mocht op 30°C, de krimp is 1-2%. Het lapje is soepel en zacht. De kleur is (oh zo mooi) inktblauw gebleven.

Over het algemeen ben ik erg tevreden over Katia Mali, de wasbaarheid is erg goed. Zeker het kleurbehoud is erg mooi. De (weinige mate van) krimpen, maakt de Katia Mali tot een garen dat je heel goed kunt gebruiken voor kleding. Je kunt goed merken dat Katia een kwaliteitsmerk is en dat er veel aandacht is gegaan naar de ontwikkeling van dit garen. De 7,8 is dan een verdiend cijfer!

Het was-advies voor de Katia Mali is katoenwas 30°C, fijnwas 30°C of de wolwas 30°C, maar eventueel kun je ook katoenwas 60°C gebruiken. De wasdroger is af te raden. 

Het garen in het kort:

  • Katia Mali is een stoer garen, gemaakt van 100% katoen
  • Vanwege de wasbaarheid en de mooie kleuren krijgt dit garen een 7,8
  • Op een knotje zit 50 gram met een looplengte van +/- 65 meter
  • Een knotje kost ergens tussen de €1.70 en €4.60 (november 2017)
  • Het garen heeft 23 effen kleuren, er is geen verloopgaren beschikbaar
  • Het garen is zo hier en daar nog verkrijgbaar, maar vanwege de uitloop wordt de bestaande voorraad niet meer aangevuld
  • Katia Mali is geschikt voor naald 3,5-6
  • Het was-advies is katoenwas 30°C, fijnwas 30°C of de wolwas 30°C, maar eventueel kun je ook katoenwas 60°C gebruiken. De wasdroger is af te raden
  • Het garen is uitlopend, komt waarschijnlijk niet weet in het assortiment terug