Blog,  Koken,  Recepten

Recept voor speculaaskoeken

Heerlijke speculaaskoeken, zelf bakken met onderstaand recept.

Pepernoten, kruidnoten, taaitaai en strooigoed. Lekker en zo, maar wat bak je wanneer je geen grutje(s) (meer) in huis hebt? Natuurlijk kun je kiezen voor een cake, maar de geur van speculaaskruiden is zo lekker. Die geur hoort nu eenmaal bij de eerste week van december, bij sinterklaasavond. Dus ik besloot om te gaan experimenteren met speculaaskruiden en koekjes. Na een aantal keer bakken en proeven (iemand moet het doen, kom maar door met die koekjes!) is dit het recept geworden voor mensen die een iets volwassener variant van de kruidnoot willen eten op het heerlijk avondje. De speculaaskoeken zijn een favoriet in ons gezin (en in het studentenhuis van onze oudste!) en regelmatig krijg ik de vraag om speculaaskoeken te bakken!

Het deeg voor speculaaskoeken kun je goed invriezen, doe dit wel per portie, dat ontdooit het gemakkelijkst. Wanneer je het deeg afbakt, zorg ervoor dat het helemaal ontdooid en op kamertemperatuur is. Rol er dan een balletje van en leg deze op de bakplaat.

Lees het recept door voordat je begint. Wanneer je een vraag over het recept hebt, laat dan een reactie achter.

Het recept voor speculaaskoeken:

Voor 12 stuks heb je nodig:

115 gram roomboter op kamertemperatuur

170 gram bruine basterdsuiker

7 gram bakpoeder

10 gram speculaaskruiden zonder zout

200 gram bloem

1 ei

1 zakje vanillesuiker

1 mespuntje zout

De rasp van een halve sinaasappel (geboend en biologisch)

De werkwijze:
  1. Verwarm de oven voor op 170°C (heteluchtoven) en leg bakpapier op de bakplaat
  2. Mix de roomboter en de suiker, in een grote kom, tot een luchtige massa (de suiker moet opgelost zijn, dit kun je testen door het mengsel tussen duim en wijsvinger te wrijven, je voelt dan geen suiker meer)
  3. Voeg het ei en de sinaasappelrasp toe
  4. Zeef de droge ingrediënten en mix dit (voorzichtig) in delen door het botermengsel
  5. Verdeel het deegbeslag in 12 stukken van ongeveer 45 gram, draai er bolletjes van en plaats deze op de bakplaat. Houd voldoende afstand tussen de balletjes omdat ze uitvloeien wanneer ze gebakken worden
  6. Plaats de bakplaat, een richel onder het midden, in de oven en bak de koeken in 10 minuten, niet langer dan worden ze taai
  7. Laat de koeken afkoelen (ze worden dan knapperig) en drink er een lekker kopje Dutch-blendthee bij of een heerlijke chocolademelk, dat recept vind je hier

Fijne Sinterklaasavond!

Eén reactie