Blog,  Handwerkblog,  Handwerken

Snowy tree, een patroon voor een gave kerstboom

Oh dennenboom, je naalden zijn wonderschoon. Behalve wanneer ik ze uit het tapijt moet peuteren, dan ben ik blij dat je de deur uit gaat/bent. Dat was dan ook de reden om een echte nepperd aan te schaffen, kunstkerstbomen verliezen alleen volume, geen naaldjes.

Een echte, een neppert of kiezen we voor een gehaakte kerstboom?

Volgens Bonsaikind kun je het beste, wanneer je geen naalden in huis wilt, een lariks kopen. Die verliezen in de winter sowieso hun naalden en zijn in december al kaal. Kun je de lampjes, slingers en ballen ook beter zien. Volgens hem zijn kunstkerstbomen niet zo fijn als een echte boom, daarom hangt hij een van zijn bonsai vol met kerstballetjes. Maar binnen staat een kunstkerstboom. Voor de kerstgeur koop ik altijd een krans. Maar ik wilde een gehaakte blikvanger. Met een mandala. Het liefst een joekel van een mandala. Bij webwinkel yourzs.nl kocht ik, in de opruiming, de grootste ring met een diameter van 50 centimeter. Helaas verkoopt Dennis geen ringen meer, maar bij verschillende andere (web)winkels heb ik ze nog gezien. Voor de mandala kocht ik Durable glanskatoen nr 10. In de altijd mooie kleur ecru.

Vroeger waren er meer kleuren, ik heb blauw, bruin, groen en een zachte okerkleur gekocht van een alleraardigste mevrouw uit een Facebookgroep. Tegenwoordig is het glanskatoen van Durable net de zwarte Fordauto uit de jaren dertig: verkrijgbaar in alle kleuren, mits het wit of ecru is. Ecru werd het. En we blijven hopen dat Durable toch meer kleuren glanskatoen wil maken. Met het nieuwe garen Double Four en breikatoen nr 8 zijn er al meer kleuren verkrijgbaar, al zijn deze minder geschikt voor het haken van een mandala. Wil je toch een andere kleur, dan zou je kunnen overwegen om het katoen te verven met een geschikte textielverf (lees goed de gebruiksaanwijzing en mail me een foto!).

Het haken van de Snowy Tree

Het haken van de mandala was zo gepiept, een paar avondjes de snelheidshaak erop en klaar was Norah. Het omhaken van de ring was wel een dingetje. Dat was loodzwaar, ik kon een kwartiertje haken en moest dan mijn handen rust geven. Zo schiet het natuurlijk niet op. Gelukkig gaat het met elke toer gemakkelijker en de laatste toeren waren prima te doen.

Het eindresultaat was heel gaaf, echtgenoot en mijn grote zonen waren blij verrast met de ‘boom’. Hij past precies in ons interieur en hangt er alsof hij er al jaren bij hoort. Dus de lariks mag buiten blijven, dat vindt hij wel zo prettig.

Het patroon van de mandalakerstboom heb ik, samen met Bonsaikind, Snowy tree genoemd. Dat leek ons wel toepasselijk. Hier vind je het patroon. Tot 31 januari 2018 is dit een gratis patroon. Veel plezier met haken en versieren!

2 reacties

 • Judith van Efferen

  Zou u interesse hebben in 4 bollen van deze katoen maar dan in de kleur zacht geel? Nr 32 als ik het goed heb
  Ik las dat men alleen wit of ecru kan kopen, deze bollen zijn, aan het label te zien, al vrij oud maar goed van kleur. Ik kan u bij interesse eventueel wat foto’s sturen hoor.
  Vriendelijke groeten,

  Judith

  • Norah

   Hoi Judith!
   Dankjewel voor je reactie. Wat leuk zijn die knotten katoen van Durable van vroeger hé? In mijn garencollectie heb ik ook verschillende kleuren, hele oude knotten. Gister vond ik nog een kleedje dat mijn moeder vroeger heeft gehaakt, in een okerkleur. Ik hoop dat Durable wel weer meer kleuren gaat maken van de ouderwetse katoen.
   Voor het verkopen van de knotten katoen verwijs ik je naar Facebook, daar zijn speciale groepen waar wol en katoen wordt verkocht. Je kunt dan zoeken op “Bolletje wol, gezocht en aangeboden”. Ik vind het heel lief dat je eerst aan mij denkt en ik hoop dat je ze verkoopt aan iemand die er met veel plezier iets moois van maakt. Een kerstboom ofzo 😉
   Groetjes, Norah