Blog,  Garentest,  Handwerken

Garentest ByClaire nr3 Sparkle

In de laatste dagen van 2017 is niet alles wat blinkt goud. Nee, ook flamingo’s sprankelen. In dit geval ByClaire nr3 Sparkle in de kleur Flamingo Pink. Een van de oude kleuren uit de collectie van ByClaire, ik testte een knot van 50 gram, met een looplengte van 130 meter. Begin november 2017 waren deze knotten nog volop verkrijgbaar, maar ze zijn vervangen door schattige knotjes van 25 gram. De samenstelling is onveranderd, daarom testte ik dit garen.

Het garen is niet uniek, zowel Scheepjes (Twinkle) als Durable (Glam) hebben hetzelfde garen in het assortiment. Logisch, het komt uit dezelfde fabriek. Leuk is het garen wel! En de kleine knotjes zijn, wat mij betreft, een aanvulling in elke garenvoorraad. Het glimmertje in het garen is vrolijk en past in elk jaargetijde. In kleine hoeveelheid geeft het je werk net dat stukje extra pep. Een werkstuk gemaakt van alleen dit garen is over de top aanwezig, net of je een concert van de Toppers bijwoont. De een zal het wel mooi vinden en een ander zal het spuuglelijk vinden. Ik vind het vooral leuk vanaf een afstandje.

Het garen heeft pluspunten. Vooral wanneer het af is geeft het een werkstuk een beetje meer pit en het maakt van een simpel patroontje een blikvanger. De kleuren zijn zowel tijdloos, als helemaal van nu. Het ziet er vrolijk uit en het brengt een glimlach op je gezicht, ook als je niet van glitter houdt. De kleur na het wassen is erg mooi, de kwaliteit is premium. Het garen is overal even dik, dat komt omdat het een gebreide draad is, erg fijn want je werk ziet er regelmatig uit.

Het garen heeft ook nadelen. Ermee haken en breien is onprettig, het garen is ruw, prikt en voelt hard aan. Mijn handen waren geïrriteerd na het werken met ByClaire nr3 Sparkle. Het garen laat zich niet soepel verwerken, elke proeflapje en testlapje zijn stug en hard. Het garen zelf blijft hangen achter elk haakje en bij het breien is het een splijtgraag garen. Niet erg prettig om te verwerken dus.

Toch ben ik erg gehecht geraakt aan dit garen. Het is, mijns inziens, niet geschikt voor kleding of dekens. Je kunt er wel meer mee dan je zou denken: plantenhangers haken of ornamenten in de kerstboom/paasboom, maar ook een scrubsponsje (gebruik hiervan is op eigen risico!).

Wat je er nog meer mee kunt haken/breien: tassen, sierrandjes, applicaties voor op je spijkerjack. Maar je kunt er ook mee macrameeën, punniken en als lijntje voor vlaggetjes gebruiken. Ook als accessoire kan het goed gebruikt worden: een randje om een gehaakt waxinelichthouder en ook als het kaarsje niet aan is, staat er iets leuks op tafel. Ook voor bruiloften en partijen houdt dit garen zich aanbevolen!

De testlapjes haken was even afzien, net als het proeflapje breien. Het garen laat zich niet gemakkelijk verwerken, dat komt door 25% polyester. Het glimdraad is polyester en dat geeft niet gemakkelijk mee. Breiend met naald 4,5 kreeg ik 20 steken bij 23 naalden. Met naald 5 werd het garen te los en te gaterig en met breinaald 4 kreeg ik een plankje. Ik houd het bij naald 4,5, maar ik heb een stevige breihand. Op het label staat dat het proeflapje 21 steken bij 30 naalden wordt. Met ByClaire nr3 Sparkle haak ik liever dan dat ik brei.

Al met al heeft ByClaire nr3 Sparkle een: 6,0

De was-test

Wat erg opvalt na de wast-test is dat het garen erg ruw is en ook na wat kneden, rollen en manipuleren wordt het niet veel soepeler. De kleur blijft erg mooi, ook na een 60°C was, dat is een pluspunt!

Ik haakte 6 testlapjes en waste er 4. Het wasadvies is 30°C in de fijnwas, niet in de wasdroger.

Het lapje, gewassen op de katoenwas 30°C, heeft minder dan 5% krimp. Dat is heel goed. Ook de kleur is erg mooi. Ook de glitterdraad heeft zich goed gehouden. Minder mooi is de soepelheid, het garen blijft hard en ruw.

Het lapje dat met de katoenwas 60°C meedraaide heeft een krimp van 12%. Ook hier is de kleur erg mooi en heeft de glitterdraad zich goed gehouden. Het lapje is iets soepeler dan het lapje dat op 30°C met de katoenwas meeging. Het garen blijft stug en hard.

Het testlapje dat meeging in de droger werd eerst gewassen volgens het wasvoorschrift, fijnwas 30°C. Dit lapje is 10% gekrompen. Het garen is erg pluizig geworden van de wasdroger en is redelijk vormvast.

Het testlapje dat op 30°C wolwas werd gewassen is niet gekrompen. De kleur is erg mooi en schittert je tegemoet.

Dit lapje is het soepelst van de alle testlapjes en is het minst ruw. Het blijft ruw, maar door het wassen met de wolwas (en wolwasmiddel) is het redelijk draagbaar. Helaas is het niet zodanig zacht dat je het met plezier kunt dragen.

Mijn wasadvies is: was het met een goed wolwasmiddel met de wolwas als je wilt dragen wat je gemaakt hebt. Alle andere projecten kun je met de katoenwas 30°C wassen.

Over het algemeen ben ik redelijk tevreden over het garen. Het ziet er knuffelbaar uit maar is best ruw en irriteert de handen. Ook blijft het garen hangen en trekt het lussen in het garen. Bij het breien is het niet relaxed handwerken, maar is het hard werken omdat het garen snel splijt. De kwaliteit is erg goed, de wasbaarheid is prima. En het maakt van een simpel patroon een echte blikvanger.

Het garen in het kort:

  • ByClaire nr3 Sparkle is een kwaliteitsgaren van 75% katoen en 25% polyester
  • Vanwege de ruwheid van het garen en de stugheid komt ByClaire nr3 Sparkle niet hoger dan een 6,0
  • Het garen is verkrijgbaar in knotjes van 25 gram met een looplengte van 62 meter
  • ByClaire nr3 Sparkle kost €1,75 (december 2017)
  • Het garen is verkrijgbaar in 12 kleuren
  • De verkrijgbaarheid is goed, verschillende (web)winkels hebben dit garen in het assortiment
  • ByClaire nr3 Sparkle is geschikt voor maat 4 en groter
  • Het wasadvies is, voor projecten die je wilt dragen, wolwas 30°. Voor andere projecten kun je de katoenwas 30°C gebruiken