Souq, tafels vol mezze
Voor mijn verjaardag kreeg ik een enorm boek gevuld met recepten. In eerste instantie dacht ik dat het een kookboek was, maar het is veel meer dan dat. Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol is een inspirerend receptenboek. Gevuld met 100+ recepten en aangevuld met de persoonlijke verhalen is dit een naslagwerk voor in de keuken!
In dit boek worden authentieke specerijen en kruiden gebruikt. Volop verkrijgbaar in het Midden-Oosten, maar bij de plaatselijke supermarkt is de keuze beperkt. Bij de toko is de keuze veel ruimer, maar hier op het platteland is de toko niet op fietsafstand. Mijn 2 grote zonen gaan dagelijks naar Zwolle en daar zijn meerdere toko’s! En de mannen wilde er wel boodschappen doen voor hun moedertje. En dat vonden ze erg leuk om te doen, ze willen nog wel vaker daar een boodschapje doen. De toko blijkt een gezellige buurtsuper te zijn waar ze graag je helpen.
Mijn ervaring
Uit Souq maakte ik de volgende recepten: Granaatappelmelasse en sumaksiroop; Labne met granaatappelpitten; Freekehsalade; Batata Harra; en gefrituurde aubergine met walnoottarator. Deze recepten heb ik gekozen om te maken omdat ze eenvoudig te maken zijn en de ingrediënten vrij gemakkelijk verkrijgbaar.
De recepten bestaan uit gemakkelijk te volgen aanwijzingen. Het is wel handig als je iets meer ervaring in de keuken hebt, want er wordt vanuit gegaan dat je weet hoelang een suikerwater moet inkoken voordat het een siroop is. Wat je nodig hebt voor een recept staat netjes apart vermeld en weet je toevallig ook niet wat freekeh is, voorin het boek staat een verklarende woordenlijst. Ik heb een heleboel nieuwe ingrediënten ontdekt en heb een aantal favorieten erbij gekregen. Granaatappelmelasse, sumak en pul biber gebruik ik nu vaker in de keuken. De Batata Harra is een favoriet gerecht geworden in ons gezin.
Het resultaat
Na het koken stond de keukentafel vol met, voor ons onbekende, gerechten. Niet alles vonden wij even lekker, de freekeh is een product waarvan je moet wennen aan de smaak en aubergine is nog steeds geen favoriete groente. De limonadesiroop van granaatappelmelasse en sumak was erg prettig van smaak, veel lekkerder dan de limonadesiroop uit de supermarkt. Labne blijkt een variant te zijn van de Hollandse hangop, erg lekker! Batata Harra is een (in de oven) gebakken aardappelschotel met kruiden. Het is een combinatie van gebakken aardappels en patat, gemakkelijk om te maken en oh zo jummie!
Souq, tafels vol mezze
Het boek zelf is een dik, groot feest met veel (sfeer)foto’s. Er zitten 2 gekleurde linten in om bij te houden waar je bent gebleven met lezen, of voor je favoriete recepten. Naast de recepten staan er ook kleine verhaaltjes in over de recepten. De herinneringen aan vriendschappen, familie en hun reizen maken van Souq een persoonlijk verhaal. De liefde voor koken en de keuken uit het Midden-Oosten spat er vanaf! Dat dit kookboek een prijs heeft gewonnen verbaasd mij niet. Het is hét Gouden Kookboek van 2017.
Dit kookboek heeft een aantal nadelen. Heel praktisch is het niet door de grootte en het gewicht. Ook de roze ingebonden stukken zijn niet erg fijn, doordat ze wat kleiner zijn dan de andere bladzijden heeft het boek de voorkeur om juist daar open te slaan. Het eerste roze gedeelte scheidt het recept van de foto, op zich is dit niet heel erg, maar handig is het niet. Ook zijn de recepten niet altijd even duidelijk, bij de batata harra staat dat er flink wat aleppopeper of pul biber gebruikt moet worden. Het is de eerste keer dat ik pul biber gebruik en heb dus geen flauw idee hoeveel “flink wat” is, ik heb dus maar een theelepel pul biber gebruikt en dat maakte het gerecht net iets te pittig naar mijn smaak. Voor een beginnende kok kan dit een uitdagend naslagwerk zijn omdat er wordt geleund op je kennis.
Gelukkig zijn er veel fijne dingen aan Souq. Het is een kwalitatief goed boek, netjes ingebonden en met een harde kaft. Er staan meer dan 100 recepten in die met liefde beschreven zijn. Voor een gevorderde thuiskok is dit een aanrader, de recepten zijn gevarieerd en er wordt geleund op je kennis. Zelf vind ik dit erg fijn, experimenteren in de keuken vind ik leuk. Het is een inspirerend naslagwerk en als je eenmaal een aantal kruiden en specerijen in de voorraadkast hebt staan, kun je zo aan de slag. Door de persoonlijke stukjes begrijp je ook beter waarom een recept het boek gehaald heeft en de manier waarop het beschreven wordt is erg betrokken en vrolijk. Ook een erg positief punt vind ik de verklarende woordenlijst. Bij sommige beschrijvingen is het net alsof je samen met de auteurs bij hun voorraadkast staat en zij vertellen wat iets is en waarom zij dit in de kast hebben staan.
Al met al is Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol een aanrader!
En hier kun je een exemplaar bestellen: