Blog,  Handwerkblog

De footsnood en de speld

Mode(flater)

Dat haak- en breisels erg populair zijn weten wij al langer, maar de satirische website De Speld heeft het ook ontdekt. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. De Speld kwam met het volgende: “Blote enkels zijn vooral onder jongeren nog steeds heel populair. Nu het kwik steeds verder daalt, dragen de meesten deze winter enkelsjaaltjes om niet te bevriezen.

“Echt alleen opa’s en oma’s dragen nog lange broeken”, legt Dennis Kluitman (18) uit. “Maar aangezien ik vorige winter twee keer bevriezingsverschijnselen heb gehad en de dokter me gewaarschuwd heeft dat ik mijn enkels kan verliezen, doe ik er voor de zekerheid toch maar een sjaaltje om.”Het enkelsjaaltje

Handig aan de gebreide enkelsjaaltjes is bovendien dat je ze makkelijk af kunt doen als het je te heet boven de voeten wordt. Dennis waarschuwt wel voor een veelgemaakte beginnersfout, terwijl hij naar het litteken op zijn voorhoofd wijst: “Nooit maar één sjaaltje voor beide benen gebruiken!”.” De tekst is van De Speld en hun website vind je hier.

Natuurlijk kunnen wij, de handwerkbrigade, niet achterblijven en daarom heb ik een enkelsjaaltje gehaakt. Een simpel proeflapje voldoet, haak/brei de lengte dit je nodig hebt, knoop hem om je enkel en voilà! En toch kan het beter, modieuzer. Want een sjaaltje om de enkeltjes is zó november 2018… Het werd een footsnood! Een gebreid proeflapje omgetoverd in een snood die je om je enkels kunt dragen. De vergelijkingen op Instagram werden al gemaakt en ja, het lijkt op een ouderwetse beenwarmer. Via deze link kun je op mijn Instagram de foto zien en alle commentaren lezen. En daar zitten een paar pareltjes tussen. 😉

De snood

Voor de mensen die nog nooit gehoord hebben van een snood, je spreekt het uit als snoed. Het is een gehaakte of gebreide ronde sjaal waar een draaiing in zit. Je maakt een snood door een rechthoekige lap te haken of te breien. De korte kanten leg je gedraaid op elkaar. De rechterbovenhoek leg je op de linkeronderhoek. De linkerbovenhoek leg je op de rechteronderhoek, nu kun je beide kanten op elkaar naaien. De snood is groot (je slaat hem 2x om je nek), lekker praktisch en draagt heerlijk warm.

De footsnood, het patroon

De footsnood heb ik gebreid in een budgetgaren dat ik nog had liggen. De footsnoodWil je hem ook haken of breien in ongeveer dezelfde kleur, dan is Stylecraft Special DK in de kleur Sunshine een optie. Gebruik breinaalden die passen bij het garen. In principe kun je allemaal leuke steken gebruiken, maar ik heb gekozen voor een simpele gerstekorrel. Hiervoor zet je een even aantal steken op, plus 2 kantsteken. Ongeveer het aantal steken dat je nodig hebt voor een breedte van 10 centimeter. Je breit heen en weer.

Toer 1. Brei 1 kantsteek, *1 steek recht, 1 steek averecht*, herhaal tot het einde van de toer en brei de laatste steek recht.

Toer 2. Brei 1 kantsteek, *1 steek averecht, 1 steek recht*, herhaalt tot het einde van de toer en brei de laatste steek recht

Herhaal toer 1 en 2 tot je een lengte hebt van 35 centimeter (38 voor de bredere enkels) en kant losjes af.

Brei nu een tweede exemplaar. Naai de footsnood in elkaar zoals hierboven beschreven staat.

Gehaakt of gebreid: Trek ze aan, maak een foto en plaats deze op de Facebookpagina of zet ze op je eigen Instagram met #footsnood. De hashtag #modeflater is trouwens ook een prima omschrijving 😉 . De footsnood is een leuk, grappig cadeautje voor een sokloze jongere die broeken op hoog water dragen.

Veel maak plezier! Liefs, Norah.