De Dijksjaal
Wanneer ik wandel aan de dijk, verwonder ik me over de hoop met stenen en zand die ons land beschermen. Het is de inspiratie voor de dijksjaal: een lang, buisvormig lint dat onze kustlijn is. Een groot gedeelte van de Nederlandse kust bestaat uit dijken en je vindt ze overal. Langs rivieren, polders en de zee liggen ze en geven ons een veilig plaats gevoel. We wonen onder zeeniveau en er is een hele provincie gevormd op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Hier leven, werken en planten we bloemen in de tuin. We doen boodschappen en winkelen. En dat allemaal omdat we beschermd worden tegen het water. Heel bijzonder.
De dijksjaal is een ode geworden aan de dijk.
En ook een beetje aan de man. Mannen hebben het tegenwoordig best lastig: Ze mogen niet veel, moeten van alles en daarbovenop krijgen ze ook nog de mannengriep. En ik weet niet of jullie wel eens winkelen met/voor de man, maar er is bedroevend weinig keus en veel van hetzelfde. Natuurlijk willen zij (en wij) dat ze er goed gekleed bijlopen omdat wij ook wel eens willen pronken met dat mannelijk schoon.
Dit probleem kent iedereen die een man of zoon heeft: er is minder keus in kleding en accessoires voor hen. En er zijn ook minder (haak)patronen voor de heren. Regelmatig zie ik de vraag voorbijkomen of er ook een leuk patroon is voor een trui/vest/sjaal voor mannen en/of minimannen. Daarom heb ik de Dijksjaal ontworpen. Een fijne sjaal met karakter. Ik haakte hem speciaal voor m’n Bonsaikind in Katia Sweet Lace in de kleur blauwgroen, dat hij er blij mee is kun je op de foto zien. Het Reuzenkind wilde ook wel een Dijksjaal, maar dan in het zwart. Nu hou ik heel veel van mijn kinderen, maar met zwart garen haken gaat mij toch iets te ver. Het werd Linie Print van OnLine, een subtiel verloopgaren in antraciet en grijs. Hij blij en ik blij.
De Dijksjaal is een gemakkelijk patroon.
Na de eerste toer kun je, zonder verder te tellen dan 2, heerlijk door haken totdat je de lengte hebt die de vent prettig vindt. Mijn oudste wilde graag een langere sjaal dus voor hem haakte ik tot een lengte van ruim 2 meter. De jongste, die van dekentjes houdt, wilde graag een bredere sjaal en die haakte ik tot een lengte van 175 centimeter. De breedte van de Dijksjaal is gemakkelijk aan te passen. Wanneer de man de sjaal op meerdere manieren wil dragen, maak de Dijksjaal dan wat smaller en wat langer. Wil de man de sjaal een keer om zijn hals kunnen slaan dan kun je de sjaal wat breder maken en korter. De Dijksjaal is een dubbelzijdige sjaal die een beetje eigenzinnig is en op verschillende manieren gedragen kan worden.
Wat heb je nodig voor een Dijksjaal
Het hangt erg af van de grootte van de persoon voor wie je hem haakt, grotere mannen hebben vaak meer plezier van een grotere en bredere sjaal. Hippere mannen willen graag meerdere manieren hebben waarop ze de sjaal dragen en willen dus een langere en smallere Dijksjaal. Het is dus aan te raden om eerst te overleggen met de man voordat je het garen gaat aanschaffen. Een Dijksjaal zoals ik voor m’n Bonsaikind haakte, gebruikte ik 6 bollen Katia Sweet Lace. Voor Reuzenkind haakte ik met 5 bollen OnLine Linie Print de Dijksjaal. Voor een volwassen man heb je genoeg aan ongeveer 6 bollen met een looplengte van 250-270 meter per bol (een totaal van 1500-1620 meter).
Verder heb je een haaknaald nodig die past bij het garen, de kleinste naald die wordt aanbevolen op het label. En een haaknaald groter. Je hebt ook nodig: een schaartje en een stopnaald. En natuurlijk het patroon, dat vind je hier.
Een basiskennis voor de gewone steken is nodig en, omdat er hakend in vasten, een opzetketting wordt gehaakt is het verstandig om dit te oefenen als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Daarvoor zijn er verschillende haakttutorials op YouTube.