Handwerkblog,  Handwerken

Mahana Shawl, een gratis patroon speciaal voor verloopgaren

De sjaal in Scheepjes Wanderlust

Wij, haak- en breisterren, houden van verloopgarens. De kleuren zijn goed op elkaar afgestemd en staan vrolijk. De keuze is reuze en er is voor ieder wat wils. Ook is het een makkelijk garen, niet elke kleurwissel hoef je het garen af te hechten en weg te werken. Erg fijn. Dat soort karweitjes laten we graag over aan de kabouters en de verloopgarens  🙂

In de uitverkoop kocht ik een aantal bollen Scheepjes Wanderlust en daar wilde ik graag een mooie shawl mee haken. Ik zocht het hele internet af, op zoek naar een mooi, open patroon. Bij sommige patronen komt de kleur niet mooi naar voren of is het garen te druk voor het patroon, of andersom. Het is dus best lastig om een passend patroon te vinden voor het garen. Ondanks de populariteit van verloopgarens, zijn er niet veel patronen die speciaal zijn ontworpen hiervoor. Dus ik heb een shawl ontworpen. Om te testen of dit patroon geschikt is voor andere verloopgarens, is Ferner Wolle Color Flow aangerukt. Ook hier komt het patroon samen met het garen.

Elke  Mahana shawl is uniek!
Turn your face to the sun and the shadows fall behind you.

Het is een patroon geworden dat heerlijk weghaakt. Het fijne, open patroon zorgt ervoor dat de shawl als een statement om je schouders hangt. Door het verloopgaren wordt elke Mahana shawl anders en is jouw creatie uniek! Zelfs het gebruik van hetzelfde garen kan een heel ander effect geven. Is dat leuk? Echt wel! Er zijn veel garens die je kunt gebruiken voor dit patroon. Het meeste garen is wel geschikt, kies het garen dat jij het mooist vindt. Persoonlijk vind ik de gradiĂ«nt verloopgarens het mooist, deze garens hebben 3-5 kleuren met een verlopende kleurovergang. Vanwege de kleurovergang is het verstandig een extra bol aan te schaffen, in totaal heb je ongeveer 800 meter looplengte nodig. Met wat extra garen kun je de nieuwe bol aanhechten en het verloop van de kleur verder laten lopen. En met wat je overhoudt maak je een paar polswarmers of een muts.

De sjaal in natuurtinten gemaakt in de Color Flow van Ferner Wolle

Voor de rand heb je effen garen nodig, zo’n 60 gram geschikt voor dezelfde naald. Dit is ongeveer 190 meter looplengte. Eventueel kun je ook het verloopgaren gebruiken voor de rand. Dit heb ik niet gedaan, omdat ik het contrast erg leuk vind.

Een warme naam

De naam voor de shawl vond ik niet moeilijk. Vorig jaar rond deze tijd gingen echtgenoot en ik op reis naar het mooie Nieuw-Zeeland. Daar ontmoetten wij zo veel vriendelijke, warme mensen en daar wilde ik graag dit patroon naar vernoemen. Het werd Mahana, dat betekend warm in het Maori. Een van de dingen die ons daar opvielen was de bereidheid om te delen en de gastvriendelijkheid. Dit wil ik doorgeven door dit patroon gratis, als Pdf-bestand, te delen.

Hier vind je het patroon. Veel maakplezier!

(En ik zou het leuk vinden als je het eindresultaat laat zien op Facebook en/of Instagram!)