Garentest,  Handwerken

Garentest Scheepjes Wanderlust

Een paar jaar geleden was het dé rage in handwerkland: Fenna van de Wibra. Zacht verloopgaren met een mooie glans. Garentest Scheepjes Wanderlust, het garenEn 100% acrylgaren, dus de prijs was ook mooi. De wolletjes vlogen de winkels uit en, zo heb ik mij laten vertellen, er waren zelfs dames die met elkaar op de vuist gingen! Zo graag wilden ze de bollen hebben. De schappen in de winkel waren leeg en op Marktplaats werden er woekerprijzen gevraagd. Ongelooflijk hip spul dus. Ook ik heb mij laten verleiden door Fenna, de bolletjes liggen nog steeds onaangeroerd in de kast, jammer toch? Gelukkig kwam daar Scheepjes met de lijn Wanderlust. Zacht verloopgaren, met een mooie glans en 100% acryl. En wel op voorraad. Wat mij betreft is dit een garen wat een spotlight verdiend!

Het garen is enkelvoudig gesponnen, het betekend dat het garen niet getwijnd (in elkaar gevlochten) is. Hierdoor kan de dikte van het garen de ene keer wat dikker -of dunner- zijn. Dit hoort bij het soort garen. Bij dit soort garens hoort ook dat het garen minder sterk is dan getwijnd garen. Dit maakt het minder geschikt voor steken die een stevige garenspanning vragen en voor projecten die met een stevige garenspanning worden gemaakt (amigurumi en andere knuffels bijvoorbeeld). Eenmaal verwerkt is het garen net zo sterk als getwijnd garen, geen zorgen dus over het gebruik van je projecten.

De voordelen van het garen

Scheepjes Wanderlust is een fijn garen om mee te werken, het garen is zacht en soepel. De kwaliteit van het garen zorgt ervoor dat het niet piept en kraakt op de naald, sommige acrylgarens hebben hier erg last van. Scheepjes Wanderlust piept niet en dat is fijn. Ook erg prettig is dat het een verloopgaren is, wij handwerksterren houden van verloopgarens, het scheelt zo veel gekleurde draadjes wegwerken. De kleuren zijn goed op elkaar afgestemd en lopen in elkaar over. Scheepjes Wanderlust is een gradiënt verloopgaren met een lang kleurverloop. Het is verkrijgbaar in 19 kleuren (je vindt ze hier) en dat zijn er veel. Meer pluspunten zijn: de verkrijgbaarheid en het hoge knuffelgehalte van het garen.

Dit garen heeft ook nadelen.

Het pluist, dit past een beetje bij het garen. Hierdoor is het garen ietwat lastiger te wassen, de vezeltjes spoelen uit het garen en het project verliest wat volume. Door de enkelvoudige sponning is het garen iets lastiger uit te halen dan een getwijnd acrylgaren, maar met een beetje voorzichtigheid is dit prima te doen.

De prijs is ook een dingetje, ruim het dubbele van Fenna. Het ziet er uit als Fenna, het is verkrijgbaar in dezelfde kleuren als Fenna, het voelt als Fenna. Maar het is wel veel duurder dan Garentest Scheepjes Wanderlust, het garen met een foutjeFenna. Er is nog een garen dat dezelfde specificaties heeft als Fenna en Wanderlust: Nako Vals, verkrijgbaar bij mijnwolletjes.nl. De prijs is ongeveer de helft van Wanderlust en maar 50 cent duurder dan de Fenna. Een duur wolletje is de Wanderlust… Maar ik denk dat de prijs redelijk is gezien de verkrijgbaarheid en de hoeveelheid kleuren die beschikbaar zijn. Ook een punt van aandacht is de krimp, gemiddeld is de krimp 5-10% na het wassen. Houd daar dus rekening mee wanneer je een project start, het zou jammer zijn wanneer de sprei te kort is na het wassen. Of de mouwen niet meer passen. Een van de dingen die ik echt jammer vind is dat er geen bijpassend effen garen verkrijgbaar is. Zoals de Whirl de Whirlette heeft, is er voor de Wanderlust geen Wanderliking. We zijn dus aangewezen op de getwijnde garens, in net niet passende kleuren, en dat maakt sommige projecten net niet af.

Een punt van aandacht is de kwaliteit, over het algemeen is het prima garen. Maar ik heb een heel stuk garen (ruim 10 meter, 4.5% van het garen!) moeten weggooien omdat het kleurverloop niet consistent was. Bij mij verliep het rode stuk opeens in donkergroen, terwijl dit zachtrood had moeten zijn. Wanneer dit een knoop was geweest had ik minder hoeven weggooien. Dit heb ik meegenomen in het cijfer en met een knoopje was het cijfer hoger geweest.

Waar gebruik je het garen voor?

Scheepjes zelf geeft aan dat Wanderlust geschikt is voor omslagdoeken.  De Mahana Shawl heb ik ook gemaakt in Scheepjes Wanderlust, het  gratis patroon vind je hier. Maar volgens mij is Wanderlust veelzijdiger dan dat. Ik denk dat een trui of een vestje, gemaakt van Scheepjes Wanderlust, erg mooi kan zijn. Ook kussens, spreien en andere woonaccessoires kun je maken met dit garen. Vanwege de structuur van het garen is weven ook erg geschikt. Garentest Scheepjes Wanderlust, het gebreide proeflapjeMinder geschikt is dit garen voor amigurumi/ knuffeltjes en macramé.

Breien

Met mijn naald 4,5 breide ik een proeflapje en ik kwam precies uit met de aangegeven steekverhouding! 19 steken x 24 naalden. En, oh la la, dat kleurverloop! Om te smullen zo mooi! Het kleurverloop komt met breien wel veel beter tot z’n recht dan met haken, maar toch gaat mijn voorkeur uit naar haken. De garendikte, zoals hierboven al aangegeven, is niet overal even dik. Dit hoort bij het garen, bij breien voel je de iets dikkere en iets dunnere stukjes. Bij haken ‘vangt’ de steek dit meer op.

Al met al verdiend Scheepjes Wanderlust een 6,5.

De was-test

Vanwege het enkelvoudige gesponnen garen is het wassen een dingetje. De losse vezels uit het garen komen vrij tijdens het wassen, dit zorgt ervoor dat na de (eerste) wasbeurt het garen minder volume krijgt. Dit is iets wat bij dit garen hoort. Volgens het label mogen je projecten gewassen worden met de fijnwas op 30°C. Een van de eerste dingen die mij opvalt na het wassen is de kleur, die blijft erg mooi. En ook de glans blijft over de proeflapjes liggen. Wat mij verder opvalt is de krimp, tussen de 5-10% en dat is best veel. Daar zal je rekening mee moeten houden bij het opzetten van je project.

Dit keer begin ik bij het zieligste lapje

Het proeflapje dat gewassen is op 60°C. Het garen is beduidend dunner. Het is een slap, futloos vierkantje geworden. De krimp is ruim 5%, dat valt op zich nog mee. Wanneer je Scheepjes Wanderlust wast op deze temperatuur, kun je het project weggooien. Er blijft niet veel van over, op 60°C wassen is af te raden!

Dan ons pluizewolletje.

Het lapje gewassen met de 30°C fijnwas, zoals het label voorschrijft, en daarna gedroogd in de wasdroger. Het is duidelijk zichtbaar dat het lapje in de wasdroger is geweest, het is een zacht en pluizig lapje geworden. De glans is iets minder, maar dat is niet veel. Persoonlijk zou ik dit garen niet (regelmatig) in de wasdroger doen. Per ongeluk mee in de wasdroger zorgt er niet direct voor dat je het project kan weggooien. Het pluizige garen oogt als een blij angorakonijntje en dat kan ook best mooi zijn. Vanwege de krimp, zo’n 10%, is een kledingstuk niet meer draagbaar. Maar een kleiner persoon zou het eventueel nog kunnen dragen. Drogen in de wasdroger is raad ik niet aan.

Het lapje dat op 30°C katoenwas is mee gewassen.

Het voelt wat stug aan, de soepelheid is minder en het proeflapje valt minder mooi. Persoonlijk had ik verwacht dat dit garen het prima zou doen met de katoenwas, maar het lapje voelt wat hard aan. Ik ben er dus geen fan van om Scheepjes Wanderlust op 30°C katoenwas te wassen. De krimp is zo’n 5%, dat is iets waar je rekening mee moet houden. Het blijft een draagbaar en bruikbaar project als het met deze temperatuur gewassen wordt. De pluizigheid van het garen valt mij heel erg mee. Vanwege de stugheid is de katoenwas af te raden.

Foto's van de Garentest Scheepjes Wanderlust

Als laatste het proeflapje dat met de wolwas is meegegaan.

De temperatuur van 30°C zorgt voor een krimp van ongeveer 5%, dat is behoorlijk wat. Van de proeflapjes is deze het minst gekrompen, dat is positief. Het lapje voelt zacht en soepel aan. Over het garen ligt een mooie glans. Dit lapje pluist heel iets meer dan het lapje dat met de katoenwas is mee gewassen, maar dit past bij het soort garen. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om projecten gemaakt van Scheepjes Wanderlust te wassen op het wolwasprogramma, op maximaal 20°C (of zelfs koud) en de centrifuge op maximaal 900 toeren.

Mijn wasadvies komt niet overeen met het label, wassen op 30°C zorgt voor ongeveer 5% krimp. Acrylgarens krimpen over het algemeen amper, tot maximaal 3%. Daarom adviseer ik om projecten op koude temperatuur tot ongeveer 20°C te wassen op het wolwasprogramma.

Over het algemeen vind ik Scheepjes Wanderlust een prima garen, heerlijk zacht en fijn om te verwerken. Een van de grootste pluspunten is de verkrijgbaarheid en de verschillende kleuren die er zijn. Haken en breien met dit garen is een feestje, het garen glijdt soepel over de naald(en). Het grootste nadeel is toch wel dat er geen effen kleuren verkrijgbaar zijn die dezelfde kwaliteit hebben.

Het garen in het kort

  • Scheepjes Wanderlust is een 100% kwaliteitsgaren
  • Vanwege onregelmatigheden in het kleurverloop scoort Wanderlust niet zo hoog, een 6,5
  • Een bol is 100 gram en de looplengte bedraagt ongeveer 232 meter
  • De prijs loopt van €4,49 tot €4,75 (het loont dus om opzoek te gaan naar de laagste prijs!), dit is gemeten in maart 2018
  • Er zijn 19 verschillende kleuren verkrijgbaar
  • Bij een groot aantal (web)winkels is Scheepjes Wanderlust verkrijgbaar
  • Voor haken kun je naald 4 tot 5 gebruiken
  • Voor breien moet je een proeflapje maken. Hierbij is de opgegeven maat 19 steken bij 24 naalden. De aanbevolen maat is 4, omdat ik strak brei heb ik naald 4,5 gebruikt
  • Het wasadvies is de wolwas waarbij je de temperatuur zo koud mogelijk instelt, tot een maximum van 20°C