Blog,  Garentest,  Handwerken

Garentest Ferner Wolle Color Flow

foto van het garen.

Soms kom je van die bollen tegen waar je van denkt: Oh, wauwie! Doe je dan een beetje research dan kom je erachter dat zo’n bol toch iets gecompliceerder is dan dat je op het eerste gezicht bedacht had. Dan krijg je een beetje spijt van de drie bollen die aangeschaft zijn. De Ferner Wolle Color Flow heeft niet van die juichende recensies, geen 5 sterren en ook geen 10 met een griffel.

Sterker nog, deze wol heeft een negatieve garentest en, belangrijker nog, teleurgestelde gebruiksters. Mensen die ook dachten dat ze een kleine wolspinnerij ondersteunen door deze wol te kopen. Jaren geleden werd er ook al geklaagd over de Color Flow, op Ravelry. Nu blijkt dat er vrij weinig mee gedaan is. Ik ben niet positief over de Ferner Wolle Color Flow, maar ik ben wel gematigd positief over het eindproduct dat van mijn naald is gehaakt. De wol heb ik gebruikt voor de Mahana Shawl (hier staat het gratis patroon!) en gek genoeg draag ik deze, ondanks het prikken, wel graag.

Dit is de eerste keer dat ik getwijfeld heb over het plaatsen van een garentest. Maar omdat er zoveel informatie niet klopt en vanwege het garen zelf, heb ik toch besloten deze garentest online te zetten. Natuurlijk had ik liever gehad dat dit een fijn garen zou zijn om mee te werken, helaas is dat niet zo. Let wel: dit zijn mijn bevindingen en ik ben er niet op uit om dit garen af te branden. Deze test heb ik gemaakt zonder de frustratie mee te tellen en mijn bevindingen zijn zoals ik dit heb ervaren. Ik heb ongeveer een half jaar gedaan over deze garentest, waarbij ik zoveel mogelijk informatie heb gezocht. De website van Ferner Wolle was toen nog bereikbaar en daar heb ik veel informatie vanaf gehaald. Ik heb zo zorgvuldig als mogelijk deze test uitgevoerd en veel dingen zelf uitgezocht.

De Color Flow wordt geproduceerd door een kleine wolspinnerij in Oostenrijk. Een familiebedrijf maakt al sinds 1906 garens om mee te breien en te haken. Je zou dus denken dat ze voldoende ervaring hebben om een schare handwerksterren tevreden te maken. Helaas is er veel mis: de informatie die over de wol op hun eigen website stond (inmiddels is deze dichtgetimmerd) komt niet overeen met het label dat om het garen heen zit. Er is een verschil van 40 meter in de looplengte, op de site -en op webwinkels- staat 420 meter en op het label 380 meter. Ook over het naaldadvies is verwarring, de website zegt 2,5-3 en het label vindt 3-3,5 beter. De steekverhouding is ook zoek, het proeflapje moet ergens tussen de 23-30 steken krijgen, bij 31-40 naalden. Deze garentest bezorgt mij een hoop extra werk en grijze haren.

Het garen

Ferner Wolle Color Flow bestaat uit alleen maar verloopgarens. Het is een gradiënt verloop, dat houdt in dat het kleurverloop rustig is en lang. De verschillende kleuren, in de vijf beschikbare kleuren, zijn rustig en verzadigd. Elke bol heeft tenminste drie hoofdkleuren. De samenstelling is die van een sokkenwol, 75% scheerwol en 25% polyamide. De wol is enkelvoudig gesponnen, hierdoor ligt er een lichte glans over het garen.

Er zijn pluspunten aan dit garen. Een daarvan zijn de rustige kleuren van de wol, geen schreeuwerige kleuren die je van de sokken knallen. De kleuren van het garen zijn heel mooi, echt kleurtjes om voor te vallen. Na het badje met Eucalan is het een superzacht garen. Het garen prikt nauwelijks. De prijs is redelijk, tenminste wanneer je niet naar de minpunten kijkt.

Een foto van de vezels die aangetroffen zijn in het garen. Dit is een klein gedeelte.
Het garen verloopt van heel dik naar heel dun.

Dan de minpunten. De tegenstrijdige informatie is een punt van aandacht voor de fabrikant. Want, wat is de looplengte nu, 380 meter of toch 420 meter? Ook het advies voor het wassen is niet eenduidig. Verder is een punt van aandacht de diktes van het garen, het gaat van ragfijn naar te dik voor de naald. Voor een omslagdoek maakt dit minder uit dan voor sokken, maar eigenlijk is het een behoorlijke afknapper.

Ook het kleurverloop is niet consistent, er was een kleur overgeslagen waardoor er een, voor mij althans, storende onregelmatigheid in het patroon is ontstaan. Ook kwam ik een knoopje tegen, heel klein en die ging dus los toen ik deze tussen duim en wijsvinger vastpakte om er een foto van te maken. Bijbehorend bij dit knoopje was het kleurverloop ‘gebroken’, er miste een stuk garen van zo’n negen meter. Het kleurverloop verliep ineens abrupt en moest ik puzzelen om een oplossing te krijgen. Een echte ‘No-Go’ voor verloopgarens!

Het grootste nadeel

Over het algemeen is het een vies garen, er zitten stukjes organisch materiaal in. Hooi en pluizen van de wol zitten in het garen meegedraaid. Alsof de wol niet goed schoongemaakt is voordat het door de machine wordt gehaald en alsof de spinnerij onvoldoende schoon is. Ook zitten er stukken polyamide in die hard en onbuigzaam zijn. Ik was dus niet alleen aan het handwerken, maar ook aan het schoonmaken. Het meeste sokkengaren kun je redelijk uithalen als je verkeerd hebt gebreid/gehaakt, dit garen pluist en grijpt in elkaar. Niet fijn.

In mijn geval mankeerde er aan alle drie de bollen iets, door dit garen te gebruiken moest ik harder werken dan noodzakelijk was. Ik had er geen zin in om verder te gaan met deze wol, het maken van de proeflapjes duurde langer dan normaal. En de Mahana Shawl die ik haakte met dit garen, heb ik meerdere keren aan de kant gelegd vanwege de frustratie van het moeten schoonmaken van de wol en het kleurverloop dat niet netjes verliep. Niet leuk. Er is beter sokkengaren op de markt.

De veelzijdigheid van Ferner Wolle Color Flow

Je kunt dit garen gebruiken voor projecten waar de dikte van het garen niet veel uitmaakt. Iets met veel gaten in het patroon, zodat het dikteverschil minder opvalt. Voor sokken haken of breien raad ik het af, ook al is het qua samenstelling een sokkengaren. Voor vervilten is het wel redelijk geschikt. Misschien is een geschikt project een geweven, vervilt vloerkleed voor hond-/kat-/konijnlief.

Het breien is nogal een opgave. Er is erg goed te zien dat er verschil zit in de stukken garen en de dikte hiervan. Wel is het kleurverloop erg mooi en het garen is erg zacht. Na een badje met een speciaal wolwasmiddel is het heel erg zacht. Helaas is er verwarring over de naalden die gebruikt kunnen worden. Vanaf naald 2,5-3 tot naald 3-3,5. Ik heb twee proeflapjes gebreid, een op naald 4 vanwege mijn strakke breihand, en eentje op naald 2,5. Op de grotere naald breit het redelijk, maar op naald 2,5 is het meer werken dan relaxt breien. Met naald 4 krijg ik een proeflapje van 23 steken x 31 naalden, ik heb dan exact 10×10 centimeter. Dit proeflapje is soepel en zacht, maar er zitten dikke en dunne stukken in het proeflapje. Echt geschikt is het garen niet, vind ik.

De 2 verschillende lapjes naast elkaar. Het verschil is goed te zien en te voelen. Ook is het verschil in garendikte erg goed te zien.

Haken of breien, beiden vind ik met dit garen niet prettig. Dat komt vanwege de hoeveelheid troep in het garen en omdat het garen van ragfijn naar dik gaat binnen 25 centimeter. Ik ben heel eerlijk wanneer ik zeg dat ik echt spijt heb dat ik dit garen heb gebruikt in een patroon. Gelukkig staat het iedereen vrij om een vervangend garen te gebruiken en is er een ruime keus in sokkengarens.

Additioneel heb ik het garen nagemeten, met zoveel verwarrende informatie kan dit maar beter goed worden vermeld. Het garen is circa 380 meter, de informatie over de looplengte op het label klopt dus. De informatie op de website is dus verkeerd! (Update: de website van Ferner Wolle is niet meer beschikbaar voor consumenten)

Alles opgeteld kom ik niet op meer dan een schamele 3,8 voor de Ferner Wolle Color Flow.

De was-test

Ook hier is het de verwarring die hoogtij viert, volgens het label mag het garen op 30°C fijnwas. Volgens de website, die inmiddels is dichtgetimmerd, haalde ik de informatie dat de wolwas werd geadviseerd. Zonder aan te geven op welke temperatuur de wasmachine mag draaien. Op een andere website, waar de wol verkocht wordt staat dat het garen op 40°C in de fijnwas mag. En op Ravelry staat dat het in de wasmachine mag. Echt duidelijk is het dus niet.

Wat mij direct opviel nadat ik het eerste lapje uit de wasmachine haalde om op te spannen was de vervilting. Alle lapjes hebben daar last van. Ook hebben alle lapjes te maken met een zichtbare krimp. Wat mij in positieve zin opvalt is hoe mooi de kleuren zijn gebleven.

De 6 testlapjes

Dit keer beginnen we met ons pluiswolletje, het lapje dat ik vanwege de warrige wasvoorschriften maar in een badje Eucalan heb laten weken en daarna in de droger heb laten meedraaien. Het proeflapje is onregelmatig vervilt en de steken zijn niet meer zichtbaar. Het is een hard, prikkelig vierkantje geworden. De krimp is bijna 20%. Projecten die een programma hebben meegedraaid in de wasdroger kun je weggooien.

Het proeflapje dat gewassen is op de katoenwas 60°C is er niet veel beter aan toe. Al valt daar de krimp mee, met zo’n 7%. Ik had erger verwacht. En ook dit lapje is behoorlijk vervilt, het pluist en het ziet er niet mooi meer uit. Het voelt niet prettig aan en het lapje is niet soepel. Wanneer je dit garen op 60°C wast, kun je het project weggooien.

Het lapje dat met de katoenwas 30°C is mee gewassen is behoorlijk vervilt. Het garen prikt en voelt ook hier hard aan. De krimp is ook veel: zo’n 7%. Vanwege de scheerwol, die vaak goed wasbaar is, had ik dit niet verwacht. En ook dit lapje gaat rechtstreeks het vuil in.

Dan het lapje dat is gewassen op het programma dat speciaal ontwikkeld is voor wol. Dit lapje heb ik gewassen op 30°C. Dit lapje ziet er het beste uit en voelt ook het zachtst aan. Maar ook dit lapje is niet soepel en onprettig op de huid. De vervilting is ook hier zichtbaar, niet zo erg als het proeflapje dat met de katoenwas 30°C is gewassen. De Ferner Wolle Color Flow is ook bij dit wasprogramma pluizig geworden. De krimp is mij erg meegevallen, maar 2%. Dat is een netjes resultaat. Toch raad ik ook dit wasprogramma af, het project is te prikkelig om te kunnen dragen ondanks het gebruik van een wolwasproduct. 

Het wasadvies

Als wasadvies raad ik aan om projecten op de hand te wassen met een speciaal wolwasmiddel. Voorzichtig in een handdoek op te rollen zodat het meeste vocht eruit is en dan liggend te laten drogen. En dan raad ik ook aan om een kwalitatief goed wolwasmiddel te gebruiken zodat de wol zacht en soepel wordt.

Over het algemeen ben ik niet positief over het garen en ik raad dan ook niet aan om deze wol aan te schaffen, vanwege de vele problemen van het garen. Het is de eerste keer dat ik aanraad om een andere wol aan te schaffen, maar ik vind dat een waarschuwing hier op zijn plaats is. Er zijn sokkengarens op de markt die beter en goedkoper zijn dan de Ferner Wolle Color Flow. Het is een vies garen. En de wol is zodanig ongelijk dat dit duidelijk zichtbaar is in de projecten. Een beetje variatie in de garendikte zou oké zijn, maar dit is gewoon te veel. De derde slag uit, is de onderbrekingen in het kleurverloop, een absolute afknapper!

In het garen zit veel viezigheid, op de foto is duidelijk te zien hoe erg dit is.Het garen in het kort

  • Ferner Wolle Color Flow is een sokkengaren met 75% scheerwol en 25% polyamide
  • Vanwege de viezigheid in het garen, de ongelijke garendikte en de onderbrekingen in het kleurverloop scoort de Color Flow een 3,8
  • Een bol van 100 gram heeft een looplengte van 380 meter. Dit heb ik zelf moeten nameten vanwege de onduidelijke en tegenstrijdige informatie
  • De prijs is €8,95 (april 2018)
  • Er zijn 5 verschillende kleuren verloopgaren
  • In Nederland zijn er weinig (web)winkels die Ferner Wolle Color Flow in het assortiment hebben
  • Vanwege de onregelmatigheid van de garendikte en de tegenstrijdige informatie is het lastig om een juiste maat haaknaald op te geven. Ik raad aan om een naald groter te gebruiken dan je oorspronkelijk van plan bent. De indicatie is naald 3,5-5
  • Voor het breien met deze wol raad ik aan een proeflapje te maken en een naald groter te nemen dan je van plan bent. De indicatie is naald 3,5- 4,5
  • Mijn wasadvies is handwas met lauw water en een goed wolwasmiddel als Eucalan
  • Bijzonderheden: Het is een vies garen met een duidelijk ongelijke garendikte en er zitten onderbrekingen in het kleurverloop, met elke bol is wel iets. De kleuren zijn (en blijven) wel erg mooi.