Blog,  Handwerkblog,  Handwerken

De ideale breedte voor een omslagdoek

Regelmatig zie ik de vraag voorbij komen over de ideale breedte van een driehoekige omslagdoek. De meest gegeven antwoorden van andere haaksterren zijn dat het heel persoonlijk is hoe breed je de omslagdoek moet haken of breien. Met zo’n antwoord kun je niet veel, ook al is het waar. Wat bij de ene haakster een fijne, royale omslagdoek oogt, hoeft niet zo royaal te zijn bij een ander persoon. En wat voor de een te krap is, kan voor een ander betekenen dat die zich er 3x in kan rollen. Omdat er zo’n verschil is heb ik wat onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat er een foefje is voor de perfecte maat omslagdoek. En er is een formule om uit te rekenen wat de ideale omslagdoek is voor jou.

Je denkt misschien dat ik luister, maar ondertussen bedenkt ik hoe de sjaal die je draagt gehaakt wordt.

Gelukkig is er een oplossing!

De oplossing is eigenlijk heel simpel. Je hebt een meetlint en een rekenmachine(app) voor nodig. Maar voordat je de formule kunt toepassen, is er een beetje theorie. Er zijn, net als bij kleding, verschillende maten:

  • Maat S. Deze maat omslagdoek wordt veel gebruikt als kleine sjaal bij bijvoorbeeld een winterjas of als accessoire op een blouse. Hierbij kun je de punt afwisselend voor of achter dragen. De omslagdoek past goed om je schouders en de punten raken elkaar aan de voorzijde als je deze om de schouders draagt. Deze maat wordt ook gebruikt bij poncho’s.
  • Maat M. Deze maat omslagdoek is iets groter dan maat S en wordt vooral aangeraden als kleine sjaal voor dames met een grotere buste. De punten kunnen gekruist worden over de buste (tenzij de buste aan de maat is). Deze maat wordt ook gebruikt bij poncho’s en opengewerkte, kantachtige patronen.
  • Maat L. Dit is de meest gehaakte en gebreide maat. De omslagdoek kun je royaal om je heenslaan. Je kunt deze maat ook dragen in plaats van een jas, heel handig als een jas te warm is maar het te koud is voor zonder. De punten van de omslagdoek kun je in een (simpele) knoop leggen. De maat is heel geschikt voor opengewerkte kantachtige patronen en voor de patronen met een dichtere steek.
  • Maat XL. Deze maat is voor de koukleumen onder ons. De omslagdoek is zo groot dat deze ruim over de ellebogen valt, ook als de middenpunt minder diep is. Je kunt er helemaal in wegkruipen en maat XL kun je ook gebruiken als dekentje. Deze maat is heel geschikt voor dichte patronen en voor omslagdoeken die je als vervanging van je jas wil dragen.
  • Maat XXL. Dit is de reus onder de omslagdoeken en je kunt deze met z’n tweeën dragen. Door het formaat van bijna-twee-persoons-deken is het vaak wel een prijzige omslagdoek en qua formaat is het superoverdreven, maar wel heel fijn.
  • Maat Royaal. Dit is de maat die je krijgt als je maar door blijft haken. Enorm en toch heerlijk om in weg te kruipen. De punten van de omslagdoek kun je achter je rug vastknopen en dat maakt deze maat geschikt als knuffeldeken en als joekel van een fashionstatement.

De maten van de omslagdoek zijn geen kledingmaten en dat kun je dus ook niet zo overnemen. De maat zegt alleen iets over de manier waarop je de omslagdoek kunt dragen. Hoe groot deze wordt hangt af van de breedte van je schouders. Ook moet je niet op een centimeter meer of minder kijken, het patroon is vaak de leidraad bij de uiteindelijke grootte.

Je meet de schouders van punt tot punt.
Je meet, met een meetlint, de schouders achter de rug langs. Van punt tot punt.

De formule

Het is belangrijk om te weten hoe breed jouw schouders zijn, meet in centimeters dit van schouderknobbel tot schouderknobbel over je rug langs. Het beste kun je dit doen met een meetlint en wanneer je het laat meten door iemand anders, krijg je een beter meetresultaat. Dan beslis je hoe de omslagdoek moet vallen aan de hand van de theorie die hierboven beschreven staat.
Nu is het tijd om de rekenmachine erbij te pakken, door middel van de formule kun je uitreken hoe groot de omslagdoek wordt:

De formule voor de maat van een omslagdoek.
De formule voor de maten S tot Royaal.

Je typt in het aantal centimeters dat je hebt gemeten en dat doe je keer de maat van de omslagdoek die je wilt maken. Het antwoord is de breedte in centimeters van de omslagdoek. Bijvoorbeeld: mijn schouders zijn 45 centimeter en ik wil graag een omslagdoek maat XL. De formule is dan 45×4,5= 202,5 centimeter.

Volg het patroon totdat je de gewenste breedte hebt gehaakt (of gebreid natuurlijk!). In mijn voorbeeld haak ik dus door totdat ik ongeveer 202 centimeter heb.

Voor mensen die geen wiskundeknobbel hebben heb ik een tabel gemaakt waarbij je direct kunt zien hoe groot de omslagdoek ongeveer wordt. Hiervoor moet je wel de maat opnemen van je schouders zoals ik eerder heb uitgelegd. Daarna kijk je welke maat je graag wil en vervolgens staat er hoe breed de omslagdoek in centimeters wordt.

De maat voor een omslagdoek, de tabel voor de maten S tot Royaal.

Meer tips

Voor omslagdoeken die je van punt tot punt haakt of breit geldt dat je begint met minderen op de helft van de uiteindelijke grootte. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat de omslagdoek nog opgespannen moet worden. Door het opspannen kan een omslagdoek wel 10-20 centimeter groter worden door het opspannen. Ideaal is dus als je begint met minderen op iets minder dan de helft van de uiteindelijke grootte. Beetje technisch dit, maar als je 5 centimeter minder haakt of breit dan de helft van de maat van de omslagdoek dan komt het wel goed.

De diepte van de punt is afhankelijk van het patroon, sommige patronen hebben een punt terwijl andere patronen meer rond lopen en dus minder diep zijn. De breedte van een omslagdoek heeft wel iets te maken met de diepte van de punt, maar niet zoveel als het patroon. Wil je een extra brede omslagdoek, maar niet een diepe punt dan kun je het beste kijken naar patronen die rond lopen of naar een stola. Stola’s zijn rechte omslagdoeken en perfect voor mensen die niet zo van puntige omslagdoeken houden. Wil je een leuk stola haken kijk dan eens bij de Waving Wheats Wrap.

De uiteindelijke grootte van de omslagdoek is na het opspannen/blocken vaak nog iets groter. Dit hangt af van de gebruikte steken en van de manier van opspannen. De maten zoals ik ze hierboven heb beschreven zijn een indicatie en een richtlijn.

Voor kinderen heb ik geen formule gemaakt, maar misschien werkt deze formule ook voor de grutjes die graag een omslagdoek of poncho willen dragen.

Veel haakplezier!

6 reacties

  • Madelief

    Dank je wel!
    Super dat je deze info deelt, dat was nu precies wat ik wilde weten over de grootte van een omslagdoek

  • Anneke Haaisma

    Ik wil wel graag een omslagdoek haken voor het goede doel maaaaaaar. Waar moet die dan naartoe ???

    • Norah

      Hoi Anneke,
      Wat lief dat je een omslagdoek voor het goede doel wil haken! Een van de goede doelen die ik fijn vind om voor te haken is het Leger des Heils of voor een verzorgingstehuis.

      Liefs, Norah

  • Ria Peeters

    Ben hier heel blij mee .Op You Tube zie ik alleen maar patronen vanaf het begin maar niet vanaf het midden .Nu weet ik tenminste hoeveel losse ik op moet zetten.Nu nog een patroon hoe het vanaf het midden moet.

    • Norah

      Hoi Ria!
      Fijn dat je met deze informatie aan de slag kunt 🙂
      Wanneer je vanuit het midden gaat haken kun je aan de zijkant minderen totdat je twee (samengehaakte) steken overhoudt, om te oefenen kun je bijvoorbeeld alleen stokjes haken. Een rechte shawl die vanuit het midden gehaakt wordt is de Mahana Shawl, het patroon kun je hier vinden: https://hollandelijk.nl/product/mahana-shawl/
      Veel haakplezier,
      Norah